A TikTok-harcot hirdetett az „alkotmányellenes” amerikai tilalom ellen

Az Amerikai Egyesült Államokban a TikTok tulajdonosa, a ByteDance vállalat kilenc hónapot kapott arra, hogy eladja az alkalmazást, különben blokkolják őket az Egyesült Államokban. A platform harcot hirdetett, és arra készül, hogy jogi úton támadja meg a döntést, amivel a felhasználóinak jogait kívánja védeni.

Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke aláírta azt a törvényjavaslatot, amely kilenc hónapot ad a TikTok közösségi média platform kínai tulajdonosának, a ByteDance-nek, hogy eladja az alkalmazást, különben blokkolják az Egyesült Államokban. A törvényt azért vezették be, mert attól tartanak, hogy a TikTok megoszthatja a felhasználói adatokat a kínai kormánnyal. Marco Rubio amerikai szenátor, a hírszerzési bizottság vezető republikánus tagja szerint „Évek óta megengedjük a Kínai Kommunista Pártnak, hogy irányítsa Amerika egyik legnépszerűbb alkalmazását... ez veszélyesen rövidlátó volt”.

Az intézkedést egy négy törvényjavaslatból álló csomag részeként fogadták el, amely katonai segélyt is tartalmazott Ukrajnának, Izraelnek, Tajvannak és más amerikai partnereknek az indiai-csendes-óceáni térségben. A törvényhozók széles körű támogatását élvezte, 79 szenátor szavazott mellette és 18 ellene.

A ByteDance azt állítja, hogy „nem Kína vagy bármely más ország ügynöke”, és ragaszkodik ahhoz, hogy nem kínai cég, rámutatva a globális befektetési cégekre, amelyek 60%-ban tulajdonosai a vállalatnak. A TikTok állásfoglalása szerint bíróságon fogja megtámadni az „alkotmányellenes” törvényt. Shou Zi Chew, a TikTok főnöke kijelentette: „Magabiztosak vagyunk, és továbbra is harcolni fogunk a jogaidért a bíróságokon”.

A TikTok főnöke a platformon közzétett videóban bírálta a törvényjavaslatot, és felszólította az embereket, hogy osszák meg történeteiket arról, hogy a TikTok hogyan javította életüket. Egy külön nyilatkozatban a TikTok hozzátette, hogy úgy véli, hogy „a tények és a törvény” „egyértelműen” az ő oldalán áll.

Szakértők szerint a törvényjavaslat „nagy ügy”, de több akadályba ütközik. Több évbe is beletelhet, mire az alkalmazást blokkolják, mivel a jogi lépés – valószínűleg egészen a Legfelsőbb Bíróságig – késleltetné a folyamatot. Andrew Przybylski, az Oxfordi Egyetem emberi viselkedés és technológia professzora szerint „Az elsődleges kihívás a szólásszabadság és a véleménynyilvánítás szabadsága lesz”.

Jennifer Huddleston, a washingtoni Cato intézet munkatársa szerint bármilyen eladás késhet a „jelentős” szabályozási ellenőrzés miatt. Brooke Erin Duffy, a Cornell Egyetem kommunikációs docense elmondta, hogy az Egyesült Államokban a TikTok felhasználói „már jó ideje” készülnek a tiltásra.

Máshol a cég beleegyezett abba, hogy felfüggeszti TikTok Lite jutalmazási programját, amely fizet a felhasználóknak, hogy időt töltsenek az alkalmazással Franciaországban és Spanyolországban. Thierry Breton európai biztos azt mondta, hogy a funkció „mérgező és függőséget okoz”, különösen, ha gyermekek használják, és azzal fenyegetőzött, hogy blokkolja, ha nem tesznek lépéseket. Az EU közölte, hogy folytatja a funkció vizsgálatát.

A törvény „170 millió amerikai szólásszabadságát sérti, 7 millió vállalkozást veszélyeztet, és egy olyan felületet szüntet meg, amely évi 24 milliárd dollárral járul hozzá az Egyesült Államok gazdaságához” – érvelt korábban a platform. Az értékesítési határidő egy alkalommal három hónappal meghosszabbítható, vagyis az anyacégnek gyakorlatilag egy év alatt kellene új vevőt találnia. A helyzetet bonyolítja, hogy az esetleges értékesítéshez meg kell szerezni a kínai kormány jóváhagyását. Szingapúri vagyok – ezzel védte korábban cégét Csu Sú, a TikTok vezérigazgatója.

A tiltás azzal járna, hogy a TikTokot el kell távolítani az amerikai alkalmazásboltokból – köztük az iPhone-okat és az Androidos mobileszközöket kiszolgáló felületekről, az App Store-ból, illetve a Google Playből. Az új felhasználók már nem tudnák letölteni az alkalmazást, a jelenlegiek pedig nem férhetnének hozzá a létfontosságú frissítésekhez, amely így bizonyos idő elteltével működésképtelenné válik. Ennél nagyobb baj, hogy az amerikai példát valószínűleg követné Kanada, sőt talán az Egyesült Királyság is.

Egyes, az informatikában jártas felhasználók valószínűleg megkerülhetik a tilalmat, de ez a többség számára túl bonyolult vagy kényelmetlen. Ez a fejlemény azonban a távoli jövő zenéje lehet, Michael Beckerman, a TikTok amerikai vezetője ugyanis korábban szintén belengette, hogy jogaikat a bíróságon fogják érvényesíteni.

Indiában egyébként négy éve tiltották be a TikTokot az indiai-kínai határvillongások után. A 200 millió felhasználó zöme más közösségi felületre költözött.