Az MNB bírságot rótt ki az Erste Befektetési Zrt.-re

Az MNB 15 millió forintos bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re többek között az ügyfelek alkalmassági tesztjeinek megbízhatatlan módosítása, a telefonos kommunikáció rögzítésének elmulasztása, valamint a kiszervezett tevékenységek nem megfelelő értékelése miatt.

Az MNB átfogó vizsgálatot végzett az Erste Befektetési Zrt.-nél, amely a 2021. január 1-jétől a vizsgálat lezárásáig tartó időszakot foglalta magában. A vizsgálat során a pénzügyi felügyelet több hiányosságot tárt fel. Egyebek mellett az ügyfelek alkalmassági tesztjeinek módosítását az üzletkötők irányítása alatt, nem megbízható módon végezték, ami lehetővé tette egyes termékek célzott értékesítését.

Az Erste Befektetési Zrt. és függő ügynökei nem rögzítették minden esetben az ügyfelekkel folytatott lényeges telefonos kommunikációt, ami a jogszabályi előírásokkal ellentétes. A társaság felfedezte a hiányosságokat, de nem hozott megfelelő intézkedéseket a probléma orvoslására.

Az MNB azt is megállapította, hogy a befektetési szolgáltató nem végezte el a kiszervezett tevékenységek önálló folyamatos értékelését a jogszabályi elvárásoknak megfelelően.

A függő ügynökök javadalmazása során az Erste Befektetési Zrt. nem vette figyelembe a jogszabályoknak való megfelelést, az ügyfelek méltányos kezelését és a szolgáltatás minőségét. Az IT-sérülékenységvizsgálatok terén is fejlesztésekre van szükség, és a panaszkezelési eljárásokat is javítani kell, mivel nem minden esetben küldtek választ a panaszokra a jogszabályi határidőn belül.

Az MNB határozatában 15 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Erste Befektetési Zrt.-re, és 120-180 napos határidőt adott a hiányosságok kijavítására. A hatóság szerint a feltárt problémák nem veszélyeztetik a befektetési szolgáltató prudens működését és az ügyféleszközök rendelkezésre állását.