A történelem- és angolérettségi hivatalos és nem hivatalos megoldásai

Az Oktatási Hivatal közzétette a szerdai közép- és emelt szintű történelemérettségi, valamint a csütörtöki angolérettségi hivatalos megoldásait, míg a nem hivatalos megoldások is elérhetővé váltak.

A Blikk információi szerint az érettségi feladatsorok és a javítási-értékelési útmutatók a vizsgát követő napon kerülnek nyilvánosságra az Oktatási Hivatal honlapján. A reggel 8.00, illetve 9.00 órakor kezdődő vizsgák esetében a következő napon reggel 8.00 órakor, míg a délután 14.00 órakor kezdődő vizsgák megoldásait a következő nap 14.00 órakor teszik közzé.

A szerdai történelemérettségin a diákok először 12 rövid választ igénylő kérdésre kellett felelniük, majd esszéket írtak, mindezt 180 perc alatt, amely során összesen 100 pontot szerezhettek. A vizsgázók kronológiai táblázat nélküli atlaszt használhattak a feladatok megoldásához. A középszintű történelemérettségi első részében a diákok többek között a kereszténység elterjedésével, a barokk stílussal, az ipari forradalommal, Hunyadi Mátyással, az első világháborúval, a Horthy-korszakkal, a Rákóczi-szabadságharccal és Magyarország reformkori gazdaságával kapcsolatos kérdésekre adtak választ.

A hivatalos megoldásokat csütörtök reggel tették közzé, amelyről az Eduline is beszámolt. A középszintű történelemérettségi feladatsorát és a hozzá tartozó hivatalos megoldókulcsot, valamint az emelt szintű történelemérettségi feladatlapjait és azok megoldókulcsát az Oktatási Hivatal honlapján érhetik el az érdeklődők.

A csütörtöki angolérettségin az írásbelivel középszinten maximum 117 pontot lehet szerezni, míg emelt szinten minden vizsgarész maximum 30 pontot ér. Az írásbeli vizsgák középszinten 180, emelten 240 percesek. Az idei középszintű angolérettségi első részében, a szövegértésben olyan témák is szerepeltek, mint az állatkert, a hírek káros hatása, Edinburgh és karácsonyi dekoráció. A vizsga első részében, vagyis a szövegértés feladatoknál közép- és emelt szinten is jellemzően négy hétköznapi nyelvezetű szöveget kapnak az érettségizők, amelyekhez feladatok is tartoznak, melyekkel azt mérik, mennyire sikerül alaposan értelmezni a szövegeket. Az idei vizsgában rengeteg a lyukas szöveges feladat volt, ahol a vizsgázóknak többek között pótolniuk kellett a kérdéseket egy lyukas interjúból, de olyan feladatot is kaptak, amiből szókapcsolatok vagy teljes mondatok hiányoztak.

Az angolérettségi írásbeli első részében, a szövegértésben összesen 33 pontot lehet elérni, és a vizsgázóknak 60 perc áll rendelkezésükre a feladatok megoldására. A középszintű angolérettségi négy részből áll, amelyeket a következőképpen pontoznak majd az azt javító tanárok:

  • az olvasott szöveg értésére 33 pont a maximum,
  • a nyelvhelyességre 18,
  • a hallott szöveg értésére 33,
  • az íráskészségre pedig szintén 33 jár.

A júniusi szóbeli vizsgákon szintén 33 pontot lehet majd összeszedni, így áll össze majd az angolérettségi 150 pontja. Az idei angolérettségin 34 491-en vizsgáznak középszinten, 20 824-en pedig emelten. Emelt szinten a vizsgázók legfeljebb 120 pontot érdemelhetnek ki. Minden idegen nyelvi érettségi írásbeli vizsga – szinttől függetlenül – 4 részből áll: olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, illetve íráskészség.

A diákok szerint az idei angolérettségi kifejezetten könnyű volt, és egyetlen „becsapós” feladatrész sem volt. Egy diák az Eduline-nak úgy fogalmazott, hogy a héten megírt magyar-, matek- és töriérettségi után az angol egy ajándék volt.

A nem hivatalos megoldásokat is közzétették, amelyek segítséget nyújthatnak a diákoknak a saját válaszaik összevetéséhez.