Deszkából ácsolt szívek és sztárszékek

Kortárs művészek alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők a 2024. május 12-én nyíló SopronFest ART programjain, ahol harminc kiállítás nyílik meg egyszerre. A hűség városában, Sopronban szív alakú, deszkából készült képeken keresztül jelenítik meg a hűség fogalmát, és a látogatók találkozhatnak olyan művészekkel is, akik a helyszínen alkotnak.

Bukta Imre festőművész, aki szintén részt vesz a rendezvényen, már elkészítette az almafát ábrázoló festményét Mezőszemerén. A művész nem szereti, ha festés közben nézik, ezért előre dolgozott, ellentétben a többi alkotóval, akik a helyszínen készítik majd el műveiket. Bukta Imre a SopronFesten fellépő Azahriah koncertjére is kíváncsi, akinek a munkásságát nagyra értékeli. A festőművésznek barátai és ismerősei is gyakran látogatják meg műtermét, ahol a világ dolgairól beszélgetnek festés közben.

A mezőszemerei műteremben Bukta Imre egy deszkákból ácsolt, pixeles szélű szívet festett, amely a hűség témájához kapcsolódik. Sopron a hűség városa, hiszen a soproniak 1921-ben népszavazáson döntöttek úgy, hogy Magyarországhoz kívánnak tartozni. Bukta Imre az almafát választotta a hűség szimbólumaként, és a képén egy virágzó almafa látható, amely a magyar kultúra szerves részét képezi és a hűséget is szimbolizálja. A művész a képhez írt szöveget is felolvasta, amelyet a kiállításon is ki fognak tenni.

Bukta Imre Mezőszemerén töltött ideje alatt a vidéki életet és a falusiakat szeretettel és empátiával, humorral és öniróniával szemléli. A művész szomorúan látja a vidék pusztulását, és megemlíti, hogy a hatalmas almaültetvényeket már 1935-ben kivágták. A Mezőszemén készült kép optimista hangulatú, és bár rajta látható egy kerítés, a virágzó almafa a reményt és a jövőbe tekintést sugározza.

A SopronFesten kiállított szív alakú képeket értékesítik majd, és a bevételből a művészek jótékonysági célra ajánlanak fel. Bukta Imre például a helyi polgárőröknek szeretné adományozni a részét, mivel maga is polgárőr. A művésznek két napra van szüksége, hogy belehelyezkedjen a festésbe, és a kép elkészítése két hétig tartott. Amennyiben egy festmény nem sikerül jól, Bukta Imre inkább megsemmisíti azt.

A SopronFesten a képzőművészet is fontos szerepet kap, például ef Zámbó Öcsi vasszékeket készít a fellépő művészeknek, idén Azahriah kapja meg ezt az elismerést. A helyi vállalkozók számára a fesztivál jó lehetőséget nyújt arra, hogy műgyűjtőként vagy mecénásként szert tegyenek valamelyik művész alkotására. Bukta Imre a következő kiállítására is készül, amely a vidéki tematikát folytatja, és a horgászás, valamint az öreg falusi rockerek témáját dolgozza fel.

A SopronFest ART keretében megrendezésre kerülő "A Hűség Városa" című csoportos tárlaton a neves művészek – Bukta Imre és Soós Nóra kivételével – a helyszínen alkotnak majd. A látogatók találkozhatnak Bereczki Katával, Ef Zámbó Istvánnal, Labrosse Dániellel, Sibitka Pannival és Weiler Péterrel, miközben a hatalmas szív alakú kompozíciók készülnek. A kiállítást Lévai Anikó nyitja meg, és a látogatók is kifejezhetik a hűségről alkotott gondolataikat egy külön erre a célra létrehozott falon.