A főpolgármester-jelöltek szűkült mezőnye

Négyen maradtak versenyben a főpolgármesteri posztért, pedig eredetileg tizenöt jelölt indult a megmérettetésre. A jelöltek között volt két nő, 18 és 77 éves kor közötti jelöltek, rutinosan sikertelen próbálkozók és ismeretlen arcok is.

A kezdeti tizenöt jelöltből végül csak négyen maradtak versenyben a főpolgármesteri címért: Grundtner András (Mi Hazánk), Karácsony Gergely (DK-MSZP-Párbeszéd), Szentkirályi Alexandra (Fidesz-KDNP) és Vitézy Dávid (LMP-VDB). A jelöltek között van egy aktív főpolgármester, két volt fideszes államtitkár, két jogász végzettségű személy és egy korábbi polgármester is .

A jelöltek közül sokan már az aláírásgyűjtési szakaszban visszaléptek, mivel nem sikerült összegyűjteniük az induláshoz szükséges 5000 érvényes állampolgári ajánlást .

Vas Annamária, aki a jelöltek közül a legkevesebb, mindössze 73 ajánlást gyűjtött össze, a 15-ös mezőny második női jelöltje volt. Ő az utolsó pillanatban, alig három nappal a jelöltállítási szakasz vége előtt döntött az indulás mellett .

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) adatai szerint a jelöltek közül Szentkirályi Alexandra volt a leggyorsabb, ő már április 20-án leadta az ajánlásait, és elsőként került nyilvántartásba .

Az aláírások ellenőrzése során kiderült, hogy minden jelöltnél voltak érvénytelen ajánlások, a legtöbbet Vitézy Dávidnál találták .

A jelöltek közül Grundtner András és Karácsony Gergely voltak a legoptimistábbak, ők vették fel a legtöbb, 1500 aláírásgyűjtő ívet, de végül kevesebbet adtak le, mint amennyit felvettek .

A többi jelölt közül többen is visszaléptek, köztük a Jobbik jelöltje, Brenner Koloman, aki Vitézy Dávid javára döntött így. A legfiatalabb jelölt, a 18 éves Kolek Márton és a legidősebb, a 77 éves Kovács János is függetlenként indult volna, de egyiküknek sem sikerült a jelöltté válás .

A 2019-es választáson is induló Révész Ferenc és Ács László is újra próbálkoztak, de az aláírások leadásáig sem jutottak el, és visszaléptek. Torda Dávid, a TikTokon népszerű független jelölt, és Kajtor Gábor, a Szabad Ország Mozgalom jelöltje szintén nem jutottak tovább .

Az Új Magyar Birodalmi Mozgalom jelöltje, Ferenczik József és további két független jelölt, Nimmervol Márk Erik és Simon Szilárd Attila is visszaléptek a versenyből .

Karácsony Gergely néhány napja közölte, hogy 40 ezer budapesti polgár tisztelte meg őt a bizalmával, a minimálisnál nyolcszor több ajánlást kapott. A Fővárosi Választási Bizottság összesítése szerint 1157 ívet adott le a főpolgármester, ám a hvg.hu egyik olvasója felhívta a figyelmet, hogy így sehogy sem jön ki a matek. Karácsony csak 1157 ívet adott le, amire fizikailag sem fér ki 40 ezer ajánlás, legfeljebb 9256 darab, mert ívenként 8 sor van rajtuk. A főpolgármester közösségi oldalán hétfőn azt is írta, hogy az összegyűjtött 40 ezer aláírás maradékát egy második csomagban tervezik leadni, de ez a jelek szerint nem történt meg .

A hvg.hu utánajárt, és kiderült, hogy Karácsony Gergely valójában 8000 ajánlóívet vett fel, amelyek közül 7959 darabot adtak le, és csak 41 ív veszett el, ami 0.5%-os veszteséget jelent, és bőven elfogadhatónak tekinthető . A második adag ajánlóívet már a választási iroda munkatársai csak átvették, tételesen nem is ellenőrizték, mivel addigra már az első adagot ellenőrizték és megállapították, hogy megvan az ötezer érvényes szignó, így nem volt szükség további lépésekre. Ezt az iratot – ami lényegében egy átvételi elismervény – pedig azért nem is tették közzé a választási iroda honlapján, mivel nincs jogi jelentősége .