Szlovákiai lakossági akció gyűjtött 1,5 milliárd forintot Ukrajnának lőszerre

Szlovákiában egy lakossági adománygyűjtő akció keretében már több mint 3,5 millió eurót, azaz körülbelül 1,4 milliárd forintot sikerült összegyűjteni Ukrajna lőszerszükségletének támogatására. A Bumm információi szerint a kezdeményezés nyolc nap alatt több mint 54 ezer adományozót vonzott, és a szervezők a gyűjtést addig kívánják folytatni, amíg szükség van rá.

Az akció egyik kezdeményezője, Fedor Blaščák elmondta, hogy céljuk az volt, hogy Szlovákia is csatlakozzon a kezdeményezéshez, amely már korábban is nagy figyelmet kapott. Kritikát fogalmazott meg a szlovák kormány döntésével szemben, amely nem csatlakozott a cseh kezdeményezéshez. Csehország márciusban hirdette meg, hogy erőfeszítéseket tesz olyan lőszerkészletek beszerzésére, amelyekhez a Nyugat nem fér hozzá, és ebben a régióként jelentős fegyvergyártó múlttal rendelkező ország több nem nyugati kapcsolatot is felhasznált.

Myroslav Kastran, Ukrajna szlovákiai nagykövete háláját fejezte ki az adományozók felé. Kiemelte, hogy a cseh kormány kezdeményezése és a szlovák társadalom gyors reakciója egyértelműen mutatja, hogy az emberek megértik az új valóságot, és készek támogatni Ukrajnát.