Orbán Viktor szobra és a jótékonyság

A Kispont Galériában megtekinthető egy különleges műalkotás, amely Orbán Viktor miniszterelnököt ábrázolja egy hatalmas bogárral az ölében, és a kiállítás a hajléktalanok megsegítését célozza. A Ráday utca 9. alatti helyszínen található kiállítótérben a látogatók egy kis vörös pódiumon találkozhatnak a miniszterelnök szobrával, melynek címe Utcai harcosok. A műalkotás mellett egy QR-kód is segít az eligazodásban.

A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a hajléktalanok helyzetére, és kritikát fogalmazzon meg az Orbán-rezsim hozzáállásával szemben. A szervezők szerint a kormány nem segíti a nyomorgó polgártársakat, hanem inkább büntetné őket. A kiállítás egyben adománygyűjtést is jelent, hiszen a szobrot árverezik, és a befolyt összeget az Oltalom Karitatív Egyesületnek tervezik felajánlani.

A szervezők neve elhallgatását kérték, mondván, hogy a koncepció része, hogy ne vonják el a figyelmet a valódi céltól, amely a hajléktalanok segítése. Az akció ötlete az Orbán-kormány és az Iványi Gábor-féle Oltalom Karitatív Egyesület közötti konfliktusokból ered, és célja az adománygyűjtés mellett az ellenzéki figyelemfelhívás is.

Az alkotást nem Kafka, hanem Boticelli Madonna a kisdeddel című képe ihlette, és a szervező szerint a NER és Orbán által felnevelt "rusnya bogár" ábrázolása a cél. A szobor elkészítése hét-nyolc hónapot vett igénybe, és a szervezők nehezen találtak hozzá művészt és galériát, mivel sokan nem kívántak politikai témájú műalkotásban részt venni.

Az emberek reakciói vegyesek: sokan megállnak a szobor előtt, és népszerű a szelfizés is. Az önkéntesek szerint a látogatók többsége pozitívan reagál, de akadnak negatív visszajelzések is. A szervezők szerint Orbán Viktor nem népszerű Európában, és a külföldi látogatók körében is kedvelt a kiállítás.

A szobor a Kispont Galériában péntekig látogatható, és a zárónapon a szervezők egy különleges eseményt terveznek, amely során az Orbán-figurát a bogárral az ölében a belvárosban szeretnék bemutatni.