Az e-cigaretták újfajta betegségeket okozhatnak

A fiatalok körében egyre népszerűbbé váló e-cigaretták használatának hosszú távú egészségügyi hatásai még ismeretlenek, de egy új kutatás szerint ezek az eszközök újfajta betegségeket szabadíthatnak ránk a jövőben.

A klasszikus dohányzás helyét egyre inkább átveszik a vape-k, amelyek globális felhasználóinak száma a mérések szerint akár a 100 milliót is megközelítheti. Az e-cigaretták hosszú távú egészségre gyakorolt hatásairól azonban keveset tudunk, és az empirikus kutatások még váratnak magukra.

A The Conversation lapban megjelent kutatás szerint a dohányzás és a rákos megbetegedések közötti összefüggést több mint 30 évnyi kutatás után sikerült igazolni. Ezzel szemben a modern technológiák segítségével egy kutatócsoport mesterséges intelligenciát használt fel annak vizsgálatára, hogy milyen egészségügyi hatásai lehetnek a vapingnek hosszú távon.

A kutatók egy neurális hálózati modellt alkalmaztak, amely a számítógépeket az adatok emberi agyhoz hasonló feldolgozására tanítja. Ezzel a módszerrel szimulálták a nikotingőzben található ízesítő vegyszerek melegítésre adott reakcióit. A rendszer 180 ismert e-liquid ízesítő vegyszert vizsgálva megjósolta azokat az új vegyületeket, amelyek a vegyszerek hevítésekor képződnek.

A modell szerint számos veszélyes anyag keletkezhet, melyek közül 127-et mérgezőnek, 153-at egészségügyi szempontból veszélyesnek, míg 225-öt irritációt kiváltónak ítéltek. A fiatalok körében népszerű gyümölcs- és cukorkaízű termékek illő karbonilokat (VC) tartalmaznak, amelyek ismert negatív egészségügyi hatásokkal rendelkeznek. A kutatócsoport szerint ezek az új trendek teljesen más kémiai anyagokat engednek az emberi szervezetbe, mint a dohányzás, ami krónikus betegségek egy új hullámát eredményezheti 15-20 éven belül.

A vaping termékek egészségügyi hatásainak előrejelzése nehéz, mivel az elérhető ízek skálája hatalmas, és több mint 180 féle vegyszer különböző mennyiségű keverékét tartalmazzák. A párologtató készülékek működése és hőmérséklet-szabályozása is változatos, ami eltérő kémiai reakciókat eredményezhet. A tanulmány szerint a vaping tehát, bár sokan a hagyományos dohányzás biztonságosabb alternatívájaként próbálják beállítani, valójában újfajta egészségügyi kockázatot jelenthet.