Hszi Csin-ping budapesti látogatása ellen tüntetett a Momentum

Micimackó jelmezben, tibeti és tajvani zászlókat lengetve fejezték ki nemtetszésüket a Momentum tagjai és aktivistái Hszi Csin-ping kínai elnök budapesti látogatása kapcsán. A miniszterelnöki iroda közelébe nem jutottak be, így a rendőrség kíséretében vonultak a várnegyedben.

A Momentum mozgalom demonstrációjának egyik jellegzetes eleme a Micimackó jelmez volt, amely 2017 óta politikai szimbólumként funkcionál Kínában. Egy montázs terjedt el, amelyen Hszi Csin-pinget ábrázolták Micimackóval, ami egy 2013-as fotóhoz kapcsolódik, ahol az akkori amerikai elnökkel, Obamával találkozott.

Tompos Márton, a Momentum alelnöke szerint nem az üzleti kapcsolatok a probléma, hanem az, hogy az Orbán-kormány túlságosan közel áll a kínai vezetőhöz, szövetségeseinkhez képest.

Hszi Csin-ping hatalmas befolyással bír, de személyiségéről és gondolkodásmódjáról keveset lehet tudni. A koronavírus-járvány kezelése, a gyengélkedő kínai gazdaság és a rendszerszintű problémák mellett a kínai termékekkel szembeni kereskedelmi szankciók lehetősége is felmerült. A külföldi tőke elhagyja az országot, a kormányzati és katonai vezetők pedig hosszú időre eltűnnek a nyilvánosság elől.

A kínai elnök európai körútja során Franciaország és Szerbia után érkezett Magyarországra. A Momentum alelnöke, Tompos Márton szerdán EU-s zászlókat tett az Erzsébet hídra, amikor piros baseball sapkát viselő kínai férfiak vették körül, akik a kínai nagykövetség önkénteseinek állították magukat, és kiválóan beszéltek magyarul. Tompos a közösségi oldalán tett közzé egy videót az esetről, amelyen a kínaiak azt kérdezték tőle, hogy nem tajvani vagy tibeti zászlókat helyez-e ki.

A Momentum frakciójának több tagja és aktivistája csütörtökön tüntetni indult a budai Várba, ahol Sulyok Tamás köztársasági elnök Hszi Csin-pinggel huszárokat tekintett meg az Oroszlános udvarban. Az egyik demonstráló Micimackó-jelmezbe bújt, a többiek micimackós pólót húztak, és a mesehőst ábrázoló lufikat, valamint tibeti és tajvani zászlókat vittek magukkal. Hangszóró is volt náluk, amelyből Micimackóról szóló dalok szóltak. A politikusokat és az aktivistákat nem engedték a Karmelita kolostor közelébe, és miközben végigjárták a Várnegyedet több tucat rendőr kísérte őket.

Tompos a demonstrációról azt mondta: „Nem azzal lenne probléma, ha egészséges üzleti kapcsolat lenne a két ország között, hanem hogy az Orbán-kormány sokkal közelebb áll a kínai diktátorhoz, mint szövetségeseinkhez. Ezért most itt vagyunk a Várban és tiltakozunk a kommunista vezető ellen”.

Azért éppen Micimackóval akartak tüntetni Hszi ellen a momentumosok, mert korábban egy blogger éppen annak képével parodizálta ki. A népszerű karaktert azóta Kínában üldözik a cenzorok.

A lezárások miatt az egyik budavári iskola tanulói csütörtökön nem kapnak meleg ebédet, az azt szállító autó ugyanis nem tud odahajtani.