Új típusú biztosítási csalások az Egyesült Királyságban

Az Egyesült Királyságban aggodalomra ad okot a biztosítási csalások új formája, amely során a csalók képszerkesztő szoftverekkel hamisítanak meg fotókat, hogy kártérítési igényt nyújthassanak be.

Az Allianz biztosító brit részlege szerint az ilyen típusú csalások száma három év alatt 300 százalékkal nőtt. A csalók hamis autóbaleseti károkat ábrázoló képeket készítenek, ami hozzájárul a gépjármű-biztosítási költségek rekordmagas szintre emelkedéséhez. A The Guardian által ismertetett esetekben a csalók egy ezüstszínű Ford képét manipulálták, és ezer font, azaz körülbelül 450 ezer forint értékű hamis javítási számlát is csatoltak a kárigényhez.

A Zurich UK biztosító tapasztalatai szerint a csalók egyre gyakrabban alkalmazzák a „shallowfake” technológiát, amely a csalás elleni küzdelem szempontjából jelentős fenyegetést jelent. A shallowfake-ek hagyományos képszerkesztő szoftverekkel, például a Photoshop programmal készülnek, ellentétben a deepfake-ekkel, amelyek mesterséges intelligencia segítségével jönnek létre.

Egy másik gyakori csalási módszer, hogy a csalók roncstelepen lévő autókra hamis rendszámot szerkesztenek, majd a saját autójukként nyújtják be a kárigényt. Amennyiben a biztosító nem végez helyszíni szemlét, és az ügyintéző elfogadja a kárigényt, a csalók jelentős összegeket csalhatnak ki.

: The Guardian