Fredric Karoly ritka festménye aukción

Egy ritkaságszámba menő eseményre kerül sor a Virág Judit Galéria 14. Háború utáni és kortárs aukcióján, ahol Fredric Karoly (1898–1987) amerikai művész egyik alkotása is kalapács alá kerül 2024. május 14-én. A galéria közel 30 éves történetében ez az első alkalom, hogy Karoly műve megjelenik az aukciós tételek között.

Fredric Karoly, aki Budapesten született, New Yorkban vált híressé, a divatiparban ért el jelentős sikereket, barátkozott Pablo Picassóval, és műveit a legnevesebb tengerentúli galériákban állították ki.

Az aukción a művész Lundi című, 1963-ban készült nagyméretű olajfestménye szerepel, amely a mester munkamódszerének jellegzetességeit tükrözi, mint például a csurgatás és fröccsöntés technikáit, amelyek az 50-es és 60-as években voltak népszerűek New Yorkban. A festmény 5 millió forintos kikiáltási árról indul.

Fredric Karoly életútja különlegesnek számít a magyar festők között. 1926-ban költözött New Yorkba, ahol textiltervezőként vált ismertté, és elérte a Simplicity Patterns divatigazgatói posztját. Művészeti tevékenysége mellett sikeres karriert futott be a divatiparban, műveit pedig többek között New Yorkban, Miamiban és Sao Paulóban is kiállították.

Picasso kerámiáit is forgalmazta saját New York-i galériájában, és fotósorozatot készített a spanyol művészről. Karoly húsz évig volt aktív résztvevője a New York-i művészeti életnek, majd váratlanul úgy döntött, hogy többé nem engedi kiállítani vagy eladni a képeit, ennek okát azonban nem ismerjük.

A művész anyagilag független volt, így dönthetett úgy, hogy nem szorul a művészetéből származó bevételekre, de élete végéig alkotott. A műveinek jelentős része valószínűleg Amerikában található, de várható, hogy egyre több alkotása kerül elő Magyarországon is.

Fredric Karoly 1987-ben hunyt el New Yorkban, és műveit május 11-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Virág Judit Galéria ingyenes aukciós kiállításán.