500 éves templomromot találtak egy visegrádi ásatáson

A visegrádi műemlékegyüttes felújítása során egy 500 éves templom romjait fedezték fel egy teniszpálya alatt, amely valószínűleg a Zsigmond király idejében épült Szűz Mária templom maradványai.

A régészeti feltárások során a főoltár előtti kripta környékén nemcsak a szentély leomlott későgótikus boltozatának darabjait tárták fel, hanem egy több száz évvel ezelőtti összecsapás nyomaira is rábukkantak. A Visegrád Reneszánsza program keretében zajló munkálatok során a várrendszer és a királyi palota Mátyás korabeli állapotoknak megfelelően újul meg, amit a 3D lézerszkenneléssel végzett felmérés és a régészeti feltárások előznek meg.

A tavalyi ásatások során egy 700 éves, aranyozott ruhakapocs párra is ráleltek, amely Piaszt Erzsébet királyné tulajdonában lehetett. Idén márciusban folytatódott a kutatás, amely során a török hódoltság korából származó település nyomaira, valamint 16-17. századi kerámiákra, bepecsételt pipákra, egy női kozmetikumokhoz köthető ezüstkészletre, fémből készült lövedékekre, lábvasakra, csontnyelű késekre, középkori érmekre, oszmán-török akcsékra, II. Mátyás és II. Ferdinánd dénárjaira bukkantak.

Az ásatások során a hamisított érmék is előkerültek, köztük egy 17. századi francia ezüst Écu megbarnult másolata. Egy feltehetően török temetkezési helyszínt és egy ovális alakú, beomlott boltozatú kemencét is felfedeztek, amelyek az 1680-as években keletkezhettek.

Holttestek a templomban

A királyi palota melletti teniszpálya feltárása során a régészek a Zsigmond király által alapított ferences kolostor romjaira bukkantak. A főoltár előtti kriptában három holttest csontmaradványait találták meg, mellettük olyan tárgyak hevertek, mint sarkantyú és ólom puskagolyók, amelyek alapján feltehetően katonák lehettek. Egy réztál is előkerült, amelyen fegyverek által ejtett mélyedések láthatók, ami arra utalhat, hogy a templom egy véres összecsapás színhelye lehetett. A kripta valószínűleg 1544 után omolhatott be, amikor Visegrád oszmán-török kézre került, így évszázadokra eltemette a királyi vár egykori gazdagságának és pusztulásának emlékeit.

A Visegrád Reneszánsza program keretében a következő években az alsóvár és a Salamon-torony, a völgyzárófal és a vízibástya rekonstrukciója mellett a visegrádi fellegvár és a királyi palota is megújul. A kulturális, infrastrukturális és turisztikai fejlesztések mellett akadálymentesítik és gyalogosan bejárhatóvá teszik az épületegyüttest, összekapcsolják a várrendszer alsó és felső részeit. A munkálatok több ütemben valósulnak meg, hogy a rekonstrukció idején is látogatható legyen a fellegvár, az alsóvár és a királyi palota egy része.

Kecskeméten is hasonló régészeti felfedezésre került sor nemrégiben, ahol a település legrégibb temetőjét tárták fel.