Nagy-Britannia jelentős védelmi költségvetés-növekedést tervez

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, hogy a következő évtizedben jelentős összeggel, 75 milliárd fonttal kívánja növelni a védelmi kiadásait, amely a GDP 2,5 százalékát jelentené.

A Politico szerint a brit miniszterelnök, Rishi Sunak a lengyelországi látogatása során tette közzé a hírt, miszerint ez a költségvetési növekedés a nemzetvédelem legnagyobb megerősítése lenne egy egész nemzedék tekintetében. Sunak hivatala kiemelte, hogy ez az intézkedés új mércét állíthat fel más európai NATO-tagállamok számára is. A tervezett növekedés eredményeként Nagy-Britannia a GDP-jének 2,5 százalékát fordítaná védelemre az évtized végére, ami meghaladja a NATO által előírt 2 százalékos követelményt. Jelenleg 18 NATO-tagállam teljesíti ezt az elvárt szintet.

A Munkáspárt elnöke, Keir Starmer, aki a jövő évi választásokon esélyesnek számít a győzelemre, szintén ígéretet tett arra, hogy a védelmi költségvetést a GDP 2,5 százalékára emeli, "amint a források megengedik", bár konkrét időkeretet nem határozott meg.