Adósság miatt korlátozások Kínában

Kína gazdasági nehézségekkel küzd a pandémia óta, és az adósságok miatt szigorú intézkedéseket vezetett be az eladósodott állampolgárok ellen.

A The New York Times Journal információi alapján az International Business Times beszámol arról, hogy Kínában 8,3 millió ember került a szociális szolgálatok feketelistájára, akik nehezen vagy egyáltalán nem fizetik vissza adósságaikat. A bíróság által kötelezett adósok személyes adatait tartalmazó lista alapján számos korlátozást vezettek be.

Az adósok számára többek között nem lehetséges szállást foglalni, különösen drága szállodákban, ami megakadályozza őket az utazásban, továbbá ingatlanvásárlásra, magasabb biztosítási fedezet igénybevételére, fizetős utak és fizetési alkalmazások használatára sincs lehetőségük. Emellett nem szállhatnak fel a nagysebességű vonatokra vagy repülőgépekre, és állami intézményekben sem tölthetnek be magas beosztású tisztséget.

A kínai hatóságok tavaly több mint 17 millió embert akadályoztak meg a repülőjegy vásárlásban, és több mint 5,5 millió embert tiltottak ki a nagysebességű vonatokra szóló jegyek megvásárlásából.

A megszégyenítés módszerét is alkalmazzák: a feketelistán szereplő adósok telefonjain más csengőhang szólal meg, amely figyelmezteti a hívót az adott személy pénzügyi helyzetére, és arra ösztönzi, hogy szólítsa fel az adóst adóssága rendezésére. Ezt a figyelmeztető rendszert csak akkor távolíthatják el, ha az adós minden tartozását kiegyenlítette.

A probléma hátterében a hiteltermékekkel kapcsolatos tájékozatlanság, a könnyű hitelhez jutás és a lassú bérnövekedés mellett gyorsan növekvő fogyasztás áll. A kínai állami bank 2023 első negyedévében közel 12,3 milliárd dollár értékű késedelmes kifizetetlen hitelt könyvelt el, ami 3,54 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.