Jobbratolódás a koalíciós szövetség létrehozásának feltétele Horvátországban

Közel áll a koalíciós megállapodás lezárásához a horvát választásokon győztes HDZ és a szélsőjobboldali Haza Mozgalom, amely négy tárcát kér cserébe az eddigi miniszterelnök, Andrej Plenkovics támogatásáért.

A horvát választásokon győztes Horvát Demokratikus Közösség, a HDZ 61 mandátumot szerzett, ami azonban kevés az önálló kormányalakításhoz, így koalíciós partnerre van szükségük. A választások második helyezettje a szociáldemokrata koalíció lett 42 képviselői hellyel, míg a harmadik helyet a Haza Mozgalom szerezte meg 14 mandátummal.

A Haza Mozgalom vezetője, Ivan Penava, aki a háborúban földig rombolt Vukovar polgármestere volt, a nacionalista párt elnöke. A mozgalom erősödése a harmadik hely megszerzésével igazolódott.

A HDZ és a Haza Mozgalom egy lépéssel közelebb került az új, jobboldali kormány megalakításához. A Haza Mozgalom négy befolyásos tárcát – a kultúra, a belügy, az igazságügy és a területfejlesztés irányítását – követel magának. A bevándorlásellenes politikát, a bűnözés elleni küzdelmet és a kulturális tér „horvátosítását” tartják legfőbb célkitűzéseiknek.

Elemzők szerint Plenkovics esetleges miniszterelnöki pozíciója jelentősen meggyengült, és a koalíciós tárgyalások még néhány nyitott kérdést tartalmaznak. Heves viták folynak arról, hogy a Milorad Pupovac vezette Független Demokratikus Szerb Párt, az SDSS bekerülhet-e a kormányba. A Haza Mozgalom a szerb képviselő kizárását követeli, míg Plenkovics nem támogatja ezt.

A HDZ-nek és a Haza Mozgalomnak összesen 75 mandátuma van, ami egyel kevesebb a kormányzáshoz szükséges többségnél. Egy független képviselő már jelezte, hogy nem kíván együttműködni a HDZ-vel, így a párt más képviselők, például a Fokus vagy a horvát szuverenisták, a Most képviselőinek támogatását keresi.

(Borítókép: Andrej Plenkovics miközben a Horvát Demokratikus Unió (HDZ) párt székházában beszél Zágrábban 2024. április 17-én. Fotó: Damir Sencar / AFP)