Halottak is választási értesítőt kaptak Halászteleken

Súlyos hibákra derült fény a halásztelki választási adatbázisban, amikor egy hét éve elhunyt nagymama és egy már nem élő, 116 éve született szomszédja is választási értesítőt kapott. A Nemzeti Választási Iroda a Belügyminisztériumot tette felelőssé a hibákért.

Egy halásztelki személy a Nemzeti Választási Irodához fordult, miután értesítést kapott már 2017-ben elhunyt nagymamája nevében. A HVG információi szerint nem csak a nagymama, hanem egy szomszédja is, aki 116 éve született és a 80-as években emigrált, szerepelt a szavazóköri névjegyzékben. Mindkét elhunyt személy bolgár származású volt.

A Nemzeti Választási Iroda szerint a hibás adatok a Belügyminisztérium által kezelt személyi adat- és lakcímnyilvántartásból származtak. Az Iroda tájékoztatta a minisztériumot, amely ígéretet tett a nyilvántartás pontosítására.

A Belügyminisztérium Nyilvántartások Vezetéséért Felelős Helyettes Államtitkárság Személyi Nyilvántartási és Igazgatási Főosztálya a hibás adatokat rövid időn belül eltávolította a nyilvántartásból.

Az unoka felvetette a kérdést, hogy ha a nagymama adatai eddig is hibásan szerepeltek a választói adatbázisban, miért nem érkezett korábban semmilyen értesítő az elmúlt hét év során.

Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság szocialista delegáltja szerint aggasztó, hogy a Belügyminisztérium ilyen pontatlanul kezeli az állampolgárok adatait, amelyeket a Nemzeti Választási Iroda átvesz. Különösen meglepő ez a digitális adatbázisok korában, és kifogásolta, hogy a szavazóköri névjegyzéket a szavazás után meg kell semmisíteni, mivel érdekes lenne visszanézni, hogy a már korábban elhunyt személyek szavazataival mi történt a korábbi választásokon. Litresits András hozzátette, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a Nemzeti Választási Iroda feladata, hogy "a központi névjegyzék adatait folyamatosan frissíti", ami ebben az esetben nyilvánvalóan nem történt meg.