A Kormányinfó főbb témái: Kínai elnök látogatása és a belpolitikai aktualitások

A kínai elnök, Hszi Csin-ping magyarországi látogatása és a kormány szerdai ülésének témái kerültek terítékre Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő által tartott legutóbbi kormányinfón. A tájékoztató során szó esett a NATO terveiről, a háborús helyzetről, a gazdasági kilátásokról, a csok plusz igénylésekről, valamint a kórházi várólisták csökkenéséről is.

Gulyás Gergely két héttel az előző kormányinfó után ismét sajtótájékoztatót tartott, ahol a szerdai kormányülésen tárgyalt témákról számolt be. A tárcavezető elmondta, hogy a kormány elemezte a háborús helyzetet, és Magyarország nem kíván részt venni a NATO ukrán missziójában, nem akar magyar katonákat küldeni Ukrajnába. A honvédelmi miniszter tájékoztatása szerint a harcoknak már 800 ezer áldozata van, de a frontvonalak csak kismértékben változtak. Gulyás kiemelte, hogy Magyarország a NATO-nak lojális szövetségese, de a békét kell szolgálnia a szövetségnek.

A kormányinfón szóba került az Orbán-Zelenszkij telefonhívás is, valamint az ukrán elnök által meghívott svájci békecsúcs. Gulyás szerint, ha nincs ott mindkét harcoló fél, akkor nincs sok értelme egy ilyen találkozónak.

A kínai elnök látogatásával kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy Magyarország növekvő súlyát mutatja, hogy Hszi Csin-ping csak Párizsba és Budapestre látogatott el európai útján. A látogatás gazdasági jelentőségét hangsúlyozta, és kiemelte, hogy Magyarország érdeke, hogy minél több kínai beruházás érkezzen az országba, különösen a csúcstechnológiával rendelkező területeken. A kormányfő és a kínai elnök közös bejelentéseket tesznek, amelyek érinthetik a reptérre vezető vasút építését, de Paks II.-ben nem vesznek részt a kínaiak.

A gazdasági helyzetről szólva a kormány sikeresen letörte a háborús inflációt, és 2024 a növekedés újraindításának éve lesz. Idén a 2,5 százalékos növekedés, jövőre pedig a 4,1 százalék is elérhető lehet.

A csok plusz igénylésekről Vitályos Eszter tájékoztatott, ahol az átlagos igényelt összeg 26 millió forint volt. Az otthonfelújítási program is nagy érdeklődés mellett indul, és már több száz szakmai véleményezés érkezett a rendelethez.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnökével kapcsolatos kérdésekre Gulyás Gergely úgy reagált, hogy ez inkább orvosi, mint rendészeti kérdés. A miniszter védelmébe vette korábbi kijelentését, amikor „Poloska Péternek” nevezte Magyart.

A kórházi várólistákról szólva Gulyás kiemelte, hogy az átlagok csökkentek, és a kormány döntése értelmében még tovább csökkenhet a várakozási idő a műtétekre. A kormány a kórházi adósságokat is rendezni fogja.

Mahmúd Ahmadinezsád budapesti előadásával kapcsolatban Gulyás elmondta, hogy a magyar kormány Izrael-barát politikát visz, és senki sem találkozott a volt iráni elnökkel. Az akadémiai szabadság megilleti az állami egyetemeket is.

Végül Gulyás az Index kérdéseire válaszolva beszámolt a debreceni vakcinagyár építéséről és az Erasmus és Horizont-programokkal kapcsolatos egyeztetésekről az Európai Bizottsággal. Vitályos Eszter hozzátette, hogy a kulturális és innovációs minisztérium elindított egy HU-rizont nevű programot is.