A kínai bankok elleni szankciók és azok lehetséges következményei

Az Egyesült Államok szankciókat tervez bevezetni több kínai bank ellen, amelyek az orosz kapcsolatok miatt kerülhetnek elszigetelésre a globális pénzügyi rendszertől.

Az Egyesült Államok jelenleg olyan szankciókon dolgozik, amelyekkel több kínai bankot is elvághatnak a globális pénzügyi rendszertől az orosz kapcsolatok miatt. Peking segítsége kulcsfontosságú az orosz hadiipar számára, hiszen Kína az elektronikus áramkörök, repülőgép-alkatrészek és egyéb szerszámgépek fő beszállítója Moszkva számára. 2023-ban az Oroszország által importált chipek 90 százaléka Kínából származott, amelyeket később katonai eszközök gyártásához használtak fel.

A kínai bankok fontos szerepet töltenek be az orosz kereskedelmi exportban, mivel ők dolgozzák fel a fizetéseket és hitelt nyújtanak az ügyfélvállalatoknak a kereskedelmi tranzakciókhoz. A tervezett szankciók következtében fennáll a veszélye annak, hogy Peking elveszíti a dollárhoz való hozzáférését, ami negatívan befolyásolhatja az Európával folytatott kereskedelmet.

A szankciók bevezetése jelenleg még csak egy alternatíva, amelyet akkor vetnének be, ha a diplomáciai eszközök nem bizonyulnának elegendőnek. Washington az elmúlt hetekben informális beszélgetések során növelte a nyomást Pekingre, és figyelmeztette őket, hogy készek fellépni a kínai bankok ellen, remélve, hogy a szigorítások bevezetése nem lesz szükséges, mivel az veszélyeztetheti a két ország közötti törékeny fegyverszünetet.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter április 24-26 között tervezett kínai látogatása további figyelmeztetésnek tekinthető.