Ruandai áttelepítési tervet hagyott jóvá a brit parlament

Hosszú viták után a brit parlament felsőháza is megszavazta a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérők Ruandába történő áttelepítéséről szóló törvényjavaslatot, amelyet a BBC is megerősített.

Boris Johnson volt miniszterelnök kormánya 2022 áprilisában kötött megállapodást Ruandával arról, hogy az európai kontinensről embercsempészek szervezésében csónakokkal érkező menedékkérőket a brit hatóságok áttelepíthetik a közép-afrikai országba. Johnson annak idején azzal érvelt, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország, és a terv - visszatartó hatása révén - alkalmas az embercsempészek üzleti modelljének ellehetetlenítésére is. A brit legfelsőbb bíróság tavaly novemberben még jogellenesnek ítélte az eredeti tervet, de Rishi Sunak miniszterelnök vezette kormány új tervezetet dolgozott ki, amely jogszabályban rögzíti Ruanda biztonságos áttelepítési célországnak való minősítését. A törvényjavaslat elfogadásával gyakorlatilag a bíróságok hatásköréből kiemelik az afrikai ország biztonságosságának megítélését.

Az alsóház már januárban támogatta a tervezetet, de a Lordok Háza, ahol a Konzervatív Pártnak nincs többsége, többször módosította azt. A törvényjavaslat a két kamara között nyolcszor került átadásra, mire a felsőház a kedd hajnalba nyúló utolsó vitanapon egyhangú határozattal úgy döntött, hogy lezárja a vitát és nem ragaszkodik tovább a módosításokhoz.

Sunak miniszterelnök egy indulatos hangvételű sajtótájékoztatón szólította fel a Lordok Házát, hogy ne késleltesse tovább a terv végrehajtását. A tervezetet így III. Károly király formális jóváhagyása után a héten jogszabályba lehet iktatni.

A kormányfő bejelentette, hogy a kormány már előkészítette a repülőteret, kereskedelmi charterjáratokat bérelt, és ötszáz embert képzett ki az áttelepítendők Ruandába kísérésére. Az első járatok 10-12 hét múlva indulhatnak, és a cél az, hogy a csónakokon érkező illegális bevándorlók áramlását megállítsák. A repülőgépek havonta többször indulnak majd útnak Ruanda felé, „folyamatosan egészen addig, amíg a csónakokat nem sikerül megállítani”.

Sunak kiemelte, hogy a brit kormány kegyetlen, globális kiterjedésű embercsempész bandákkal áll harcban, amelyek nem érdekli, hogy emberéleteket kockáztatnak, amikor útnak indítják a tengeri utazásra alkalmatlan csónakokat Nagy-Britannia felé. Az idén eddig kilencen vesztették életüket az átkelési kísérletek közben, köztük egy hétéves kislány.