A világ legnagyobb választásának zűrzavara Indiában

Lövöldözések, gyilkosságok és szavazógépek megrongálása jellemezte az indiai választások harmadik napját, ahol az állampolgárok hat héten át adhatják le szavazataikat.

Az indiai választási ügynökség súlyos szabálytalanságokat észlelt több szavazókörzetben, ezért szükségessé vált az eddig leadott szavazatok megsemmisítése, és új szavazás kiírása bizonyos helyeken, mint például Manipur szövetségi államban. Péntek este a manipuri rendőrségnek be kellett avatkoznia, miután egy szavazóhelységként funkcionáló iskolában tűz keletkezett, továbbá jelentések érkeztek arról is, hogy fegyveresek szavazófülkéket foglaltak el és erőszakkal irányították a szavazást.

A választásokon Narendra Modi miniszterelnök újraválasztása tűnik a legvalószínűbbnek az elemzők szerint. A 73 éves politikus megítélése azonban megosztó: egyesek diktátorként látnak, mások a nőkkel szembeni politikáját kritizálják, míg vannak, akik nyugatbarát politikája miatt támogatják. Modi kormányzása alatt India gazdasági fejlődésnek indult, megelőzve Oroszországot, és a nemzeti jövedelmi ranglistán az ötödik helyre került 7,2 százalékos növekedéssel.

Az indiai választások sajátossága a hosszú időtartam, amely a 969 millió regisztrált választópolgár és a minden lakott területen 2 kilométerenként előírt szavazóhelyiségek miatt alakult ki. Összesen 1,1 millió szavazóállomás működik, 15 millió választási ügynökkel, akik április 19-től június 1-ig mozognak a hét részből álló szavazás során. A szavazatok összeszámlálása június 4-én történik.