Hamarosan csak pislogunk, úgy megnő a közös költség

A társasházkezelői szakma szerint mintegy 20 százalékos emelkedés várható a közös költségekben, amit az építőanyagok árának egekbe szökése és a halaszthatatlan felújítások szükségessége indokol.

Az Economx portálnak nyilatkozó szakértők szerint a társasházak nem tudják tovább halogatni az elkerülhetetlen felújításokat, amelyek jelentős költségnövekedést eredményezhetnek. Az Index januárban számolt be arról, hogy a szakmán belül egyetértés van abban, hogy 2024 során elkerülhetetlen lesz a közös költség emelése. Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára szerint a közös költségek és a banki költségek is emelkedni fognak, ami akár 1500 forintos pluszköltséget is jelenthet azoknak, akik csekken fizetnek. A biztosítások díja 15-20 százalékkal, de akár 50 százalékkal is nőhet, és a közös képviselői díjazást, valamint a takarítók díjköltségeit is az inflációval arányosan kell emelni. A liftszolgáltatók és a karbantartási költségek is emelkednek, és a szakemberek munkadíjai sosem csökkennek. Molnár Sándor hozzátette, hogy a közös költség jelentős részét felújítási alapba kellene gyűjteni.

Elrettentő összegeket kérnek el a szakik

Budapesten a szakik óradíjai akár 40-50 ezer forintos nagyságrendűek is lehetnek, ami hozzájárul a karbantartási költségek emelkedéséhez. Ezzel szemben sokan maguk festik ki ingatlanukat, mivel a villanyszerelők, vízvezeték-szerelők és gázszerelők díjai magasak, és ezekhez a munkákhoz szigorú szabályok és előírások kötődnek. A társasházak sok felújítást halasztottak el, ami az idei közös költség emelkedésében is megmutatkozik. A villamosenergia-költségek 2021-ről 2022-re 28 százalékkal, 2022-ről 2023-ra pedig 37 százalékkal nőttek, míg a közüzemi díjak 2021-ről 2022-re 11 százalékkal emelkedtek, 2022-ről 2023-ra viszont 3 százalékkal csökkentek. A lakók 85 százaléka nem vesz részt a gyűléseken, csak utólag jelentkezik igényekkel és észrevételekkel. A biztonsági és portaszolgálatokra 2023-ban 45 százalékkal, a tűz-, érintés- és villámvédelemre pedig 30 százalékkal kevesebbet költöttek, mint 2021-ben. A banki szolgáltatások költségei 43, a takarításé pedig 52 százalékkal emelkedtek.