TikTok válasza az amerikai betiltási javaslatra

A TikTok reagált az amerikai képviselőház döntésére, amely szerint lehetőség nyílhat a platform betiltására az Egyesült Államokban, hangsúlyozva, hogy ez a lépés 170 millió amerikai szólásszabadságát sérti meg.

Az amerikai képviselőházban nagy többséggel, 360:58 arányban megszavazott törvényjavaslat értelmében a TikTok betiltása valós lehetőséggé vált az Egyesült Államokban. A javaslat támogatói azzal érvelnek, hogy a TikTok, melynek tulajdonosa a Bytedance, Kína befolyása alatt áll, és ezáltal kínai propagandát terjeszthet az amerikai fiatalok körében. A törvényjavaslat szerint, ha a TikTok nem szakítja meg kapcsolatát Kínával, akkor az Egyesült Államokban teljes mértékben betilthatják a használatát.

Raja Krishnamoorthi, a törvényjavaslat egyik kezdeményezője a BBC World Business Reportnak adott interjúban kifejtette, hogy nem a platform teljes betiltására törekszenek, hanem arra, hogy ne legyen Kína irányítása alatt. Az ő szavaival élve: "Úgy hiszem, hogy még mindig sok jó tartalma van. De a legfontosabb az, hogy ne legyen egy ellenséges ország ellenőrzése vagy működése alatt."

A szenátus még nem hozott döntést a javaslatról, de Joe Biden elnök már jelezte, hogy aláírná a törvényt. A TikTok szerint ezzel a lépéssel az Egyesült Államok 170 millió lakosának szólásszabadságát sértik meg. A platform szóvivője szerint a döntés nemcsak a szólásszabadságot sérti meg, hanem 7 millió vállalkozást is veszélyeztet, továbbá egy olyan platform bezárását jelentené, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az amerikai gazdasághoz.

A TikTok kiemelte, hogy a ByteDance „nem Kína vagy bármely más ország ügynöke”, és hogy a cég 60%-ban globális tulajdonban van. Kína a platform elleni aggályokat paranoiának nevezte, és figyelmeztetett, hogy a TikTok betiltása visszaüthet az Egyesült Államokra.