Véghajrában az új székesfehérvári kórháztömb megépítése

Két évnyi építkezés után a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház új épületének megépítése a véghajrához érkezett, melyet a belgyógyászat fog birtokba venni. A kivitelezők feladatai közé tartozik még a külső környezet rendezése is, és a tervek szerint a modern kórházépületet 2024 júliusában adják át a betegeknek és a személyzetnek.

Az Épkar és a Fejér-B.Á.L. Zrt. által kivitelezett 12 ágyas kórházépület Székesfehérváron a határidőn belül befejeződhet, amit a Magyar Építők is megerősített. A kórház új belgyógyászati épülettömbjének építése két éve kezdődött, és ez az ország egyik legjelentősebb egészségügyi beruházása. A 112 ágyas, 64 kórtermes épület nem csak a belgyógyászatnak, hanem a tüdőgyógyászatnak is helyet ad majd, továbbá a rákos és fertőzéses megbetegedések kezelésére is szolgál.

A közel 6100 négyzetméter hasznos alapterületű, három és félszintes épület már az utolsó szakaszba lépett. A homlokzatok kialakítása folyamatban van, az előtető és az árnyékolók felhelyezése zajlik, míg belül a festés, a hideg- és melegburkolás, valamint az elektromos gépészeti szerelvényezés halad. Pető Anita, az Épkar építésvezetője szerint a korábbi kórházépületet az újjal összekötő, mintegy 1000 négyzetméteres folyosó felújítása is elkezdődött, ahol a nyílászárócsere, a gipszkarton szerelés és a festés-mázolás is folyamatban van.

A kivitelezőknek a környezet rendezése is a feladataik közé tartozik, amely magában foglal 1200 négyzetméter külső térburkolat, 1460 négyzetméter aszfaltburkolat, valamint 880 négyzetméteren 40 darab új parkolóhely kialakítását. Az ősz-téli időjárás nehezítette a munkát, de a kivitelezők kitartása lehetővé teszi, hogy a kórházépületet 2024 júliusában csúszás nélkül átadhassák.