Maldív-szigetek: Peking-barát párt diadalmaskodott a választásokon

A Maldív-szigeteken megtartott parlamenti választásokon a Peking-barát Népi Nemzeti Kongresszus kormánypárt (PNC) jelentős győzelmet aratott, ezzel újabb ország került Kína befolyási övezetébe.

A választási bizottság és a média jelentése alapján a Mohamed Muiz elnök vezette PNC párt a 93 tagú parlamentben 65 képviselői helyet szerzett. Ezzel szemben a korábban többséggel rendelkező ellenzéki Maldív Demokrata Párt csupán 12 mandátumot kapott. A választáson több mint 207 ezer választópolgár adta le szavazatát, ami 70 százalék feletti részvételt jelent.

A törvényhozás helyeiért összesen 326 jelölt indult, ami a korábbi 87 fős létszámhoz képest jelentős növekedés, hiszen a parlamentet 93 fősre bővítették. A választások geopolitikai jelentőséggel is bírtak, mivel a Maldív-szigetek hagyományosan India-barát álláspontot képviselt, azonban a hivatalban lévő elnök, Muiz inkább Kína felé kíván közeledni.

Muiz elnök a tavalyi megválasztása után azt ígérte, hogy véget vet az "India az első" mottóval folytatott külpolitikának, és kormánya felszólította Újdelhit, hogy vonja ki katonáit az országból. 2023 márciusában Malé katonai segítségnyújtásról kötött megállapodást Pekinggel, ami tovább fokozta a feszültséget India és a Maldív-szigetek között.