Oroszország figyelmeztet: egy "közvetlen katonai összecsapás" szélén táncolnak a nyugati atomhatalmak

Oroszország hétfőn arra figyelmeztetett, hogy növekszik a kockázata egy "közvetlen katonai összecsapásnak" Oroszország és a nyugati atomhatalmak között – számol be a CNBC.

A nyugati országok veszélyesen egyensúlyoznak a nukleáris hatalmak közötti közvetlen katonai összecsapás szélén, amely katasztrofális következményekkel járhat – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a moszkvai atomsorompó-konferencia résztvevőihez intézett videoüzenetében. Lavrov hozzátette, hogy megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet.

A megjegyzések azután hangzottak el, hogy Oroszország nemtetszését fejezte ki az amerikai képviselőház döntése kapcsán, miután a hétvégén 61 milliárd dolláros külföldi segélycsomagot fogadott el Kijev számára.

A képviselőházi törvényhozók a keményvonalas republikánusok régóta tartó ellenvetései ellenére szombaton jóváhagyták a segélyt; a törvényjavaslat most a demokrata többségű szenátushoz kerül, amely várhatóan még a héten jóváhagyja a jogszabályt, mielőtt azt Joe Biden elnöknek adják át, hogy aláírja azt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök köszönetet mondott az amerikai törvényhozóknak, mondván, hogy a képviselőház által elfogadott törvényjavaslat "megakadályozza a háború kiterjedését, ezrek és ezrek életét menti meg, és segít mindként nemzetünknek abban, hogy erősebbé váljon". Sürgette a szenátust, hogy minél hamarabb fogadja el a törvényjavaslatot. Ezenfelül Zelenszkij telefonon megbeszélést folytatott Joe Biden amerikai elnökkel, aki biztosította őt arról, hogy a törvényjavaslatot a szenátus jóváhagyása után azonnal aláírja, és ez a csomag jelentős támogatást jelent majd Ukrajna légvédelmének és tüzérségi képességeinek megerősítésében.

Zelenszkij méltatta a törvényjavaslat kétpárti támogatását, valamint Mike Johnson házelnök és Hakeem Jeffries képviselőházi kisebbségi vezető személyes hozzájárulását annak elfogadásához. Kiemelte, hogy a képviselőház döntése, amely engedélyezi a befagyasztott orosz vagyon elkobzását, erőteljes jelzés minden partner számára. Az ukrán elnök tájékoztatta Bident arról is, hogy Oroszország "légi terrort" alkalmaz Ukrajna ellen több ezer rakétával, drónnal és bombával, és hogy percekkel a beszélgetésük előtt az orosz hadsereg légicsapást mért a harkivi tévétoronyra. Megvitatták a kétoldalú biztonsági megállapodással kapcsolatos munkájukat és a közelgő svájci békecsúcs előkészületeit is.

A harkivi tévétorony elleni támadás részletei is napvilágot láttak, amikor a torony felső része egy rakétacsapás következtében összedőlt és a földre zuhant. A helyi ukrán fegyveres erők megerősítették, hogy a digitális televíziós műsorszórás a környéken leállt, de áldozatokról nem érkeztek hírek, mivel a dolgozók óvóhelyeken tartózkodtak a támadás idején. Harkivot, Ukrajna második legnagyobb városát, az elmúlt hetekben többször is orosz rakéta- és dróncsapások sújtották. Az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon is.