NKFIH nem fizeti ki a nyertes pályázatokat, veszélyben a projektek

Hosszú hónapok óta nem kapják meg a támogatásokat a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) pályázati nyertesei, ami veszélyezteti a kutatás-fejlesztési projekteket és a vállalkozásokat.

Egy hazai vállalkozás, amely nyertes pályázatot bonyolít, jelezte, hogy az NKFIH már hónapok óta nem teljesíti a kifizetéseket, ami több tízmillió, esetenként százmillió forint feletti összegeket érint. A vállalkozások számára ez a helyzet nemcsak a projekteket, hanem magukat a cégeket is veszélyezteti.

Az érintett vállalkozó esetében a támogatás felét még 2021-ben megkapta a cég, de az első elszámolás után, amikor a következő szakasz előlegét lehetett volna igényelni, a hivatal forrásai elapadtak. A vállalkozás a fejlesztést nem tudta leállítani, és saját erőből próbálta finanszírozni a folytatást, de a kutatók bérét már fizetni kellene, és az NKFIH nem utal.

A Telex érdeklődött a hivatalnál, de érdemi választ nem kaptak. A hivatalnál dolgozók telefonon azt állítják, hogy egy új kifizetési rendszer bevezetése zajlik, amely még tesztüzem alatt van, és ez okozza a késedelmeket. Vannak olyan ügyfelek, akiknek még 2023-as, másoknak 2024-es jogosult pályázati kifizetéseik nem érkeztek meg. Egyes vállalkozóknak azt mondták, hogy az államkincstárnál pattog a labda.

Kiss Ádám elnök tud a problémáról, és vannak olyan pályázati nyertesek, akik személyesen őt tájékoztatják a helyzetről. A hírek szerint az illetékes minisztérium (Kulturális és Innovációs Minisztérium) hamarosan kommunikálni fog a helyzetről. Az érintettek között az a vélekedés terjedt el, hogy a probléma nagyon kiterjedt, és senki sem tudja, mikor fog megoldódni a helyzet, mivel mindenki felfelé mutogat. Az érintett cégeknek hitelt felvenni is nehezebb, mivel nem tudják, meddig szükséges az áthidaló kölcsön a projektek megmentéséhez.