Vendégmunkások töltik be a magyar agrárium munkaerőhiányát

Az állattenyésztéssel foglalkozó magyar vállalatok többsége mongol és filippínó munkavállalók foglalkoztatására kényszerül, mivel a magyar dolgozók inkább Ausztriában keresnek magasabb fizetést.

A magyar agráriumban tapasztalható munkaerőhiány miatt a hazai cégek egyre gyakrabban alkalmaznak külföldi munkavállalókat, főként mongol és filippínó állampolgárokat. A Karakai Farm Kft. tulajdonosai a Kisalföldnek nyilatkozva elmondták, hogy a magyar munkaerő hiánya a magas bérek és juttatások ellenére sem orvosolható, mivel a magyar munkavállalók a jobb kereseti lehetőségek miatt Ausztriába távoznak.

A munkaerőhiány az állattenyésztés területén különösen érzékelhető, ahol középvezetői és telepvezetői pozíciókra szinte lehetetlen hazai munkaerőt találni. A Karakai Farm Kft. évente közel félmillió forintot költ álláshirdetésekre, de még a 600-700 ezer forintos havi nettó fizetés, a szolgálati autó, telefon és a tizenharmadik havi fizetés sem vonzó elég a jelentkezők számára. A vállalatoknak így nincs más választásuk, mint az ázsiai vendégmunkások foglalkoztatása.

A gazdaságok létszáma jelentősen csökkent az elmúlt években. Egy példaként említett ötszáz kocás sertéstelepen korábban tizenöt-húsz ember dolgozott, mára ez a szám négyre esett vissza. A csökkenés oka részben a technológiai fejlődés, de a munkaerőhiány is komoly szerepet játszik ebben.

A munkaerő-kölcsönzés iránti igény a régióban rendkívül magas, a külföldi hirdetésekre százak jelentkeznek, akik közül a cégek válogatnak. A kiválasztott munkavállalók általában két évig maradnak Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a gazdálkodók 40 százaléka szembesül munkaerőhiánnyal. Az Agrár Közgazdasági Intézet elemzése alapján a mezőgazdasági szakképzettséget igénylő munkakörökben, mint például gépkezelő, gépszerelő és állattartó pozíciókban érezhető leginkább a munkaerőhiány.