5 szokás, amivel fejleszthető a memória

A feledékenység minden korosztályt érinthet, de különösen fontos figyelmet fordítani a memória fejlesztésére idősebb korban. Néhány egyszerű, de hatékony módszerrel javítható a memória, és ezáltal megelőzhető a memóriavesztés vagy a demencia.

A fizikai aktivitás, mint például a napi séták, jelentősen hozzájárulhatnak az agy vérellátásának javításához, ami pozitív hatással van a memóriára. Nem szükséges minden nap 10 ezer lépést megtenni, már a rövidebb séták is előnyösek lehetnek.

Az agy szellemi karbantartása is elengedhetetlen a memória élesítéséhez. Különböző mentális tevékenységek, mint a keresztrejtvényfejtés, olvasás, hangszeren való játszás vagy új nyelv tanulása, mind hozzájárulhatnak a memória megőrzéséhez. Az önkénteskedés is hasznos lehet, hiszen nem csak a lelkiállapotra van jó hatással, hanem az agy egészségét is támogatja.

A társas kapcsolatok ápolása szintén fontos szerepet játszik a memória védelmében. A barátokkal és családtagokkal töltött idő segíthet a depresszió és a stressz elkerülésében, amelyek mind hozzájárulhatnak a memóriavesztéshez. A közös programok, mint a színházlátogatás vagy közös séták, nemcsak szórakoztatóak, hanem az agy egészségére is jótékony hatással vannak.

Az alvás minősége és mennyisége szorosan összefügg a memóriával. A felnőtteknek ajánlott éjszakánként 7-9 órát aludniuk, és ha alvászavarokkal küzdenek, érdemes orvosi segítséget kérniük.

Végül, de nem utolsósorban, a krónikus egészségügyi problémák kezelése is kulcsfontosságú a memória megőrzésében. Betegségek, mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a depresszió, a halláscsökkenés és az elhízás, mind befolyásolhatják a memóriát, ezért fontos ezeket a problémákat kezelni és szükség esetén szakemberrel konzultálni a gyógyszeres kezelések kapcsán.

: (Mayo Clinic)