Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek katonai együttműködési megállapodást írt alá

Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek közötti katonai és védelmi ipari együttműködési megállapodás jött létre, amelynek célja a két ország közötti katonai együttműködés előmozdítása és a védelmi képességek megismerése.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekben tárgyalt Mohammad Fadhel Al Mazrouei védelmi ügyekért felelős államminiszterrel, és a megállapodás aláírásával hivatalosan is elindult a két ország közötti együttműködés egyeztetése.

A miniszter kiemelte, hogy a megállapodás segítségével a Magyar Honvédség ütőképességét és elrettentő erejét kívánják növelni, ezzel is garantálva Magyarország biztonságát. Emellett a hadiipar fejlesztése is hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

Szalay-Bobrovniczky szerint a megállapodás lehetőséget teremt a kutatás-fejlesztés és innováció terén való együttműködésre, valamint a katonai eszközök gyártására is. A miniszter hangsúlyozta, hogy a békéért Magyarország mindent megtesz, és a kapcsolat erősítése az Egyesült Arab Emírségekkel, mint a térség egyik meghatározó gazdasági és katonai erejével, kiegészítheti a magyar haderőfejlesztési programot.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf továbbá kiemelte, hogy Magyarország az Európai Unió és a NATO tagjaként a védelmi konnektivitás szélesítése jegyében azt az álláspontot képviseli, hogy szükséges fejleszteni az együttműködést a közel-keleti és észak-afrikai országokkal, a terrorizmus elleni küzdelemtől kezdve a határvédelemig. A honvédelmi miniszter rámutatott, hogy a térségbeli változások, mint például az orosz-ukrán háború következményei, ellátási problémákat okozhatnak a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, felerősödhet az illegális migráció, és megnőhet a terrorveszély. Ezen kívül a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás biztonsága és a közel-keleti feszültség enyhítése egyaránt érdeke Európának és az öbölmenti országoknak.