Csaknem 200 ezer laptopot osztanak szét magyar iskolások között

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára bejelentette, hogy a kormány újabb, csaknem kétszázezer notebookot oszt ki az általános és középiskolákban, így összesen mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett, korszerű számítástechnikai eszközökön.

A Belügyminisztérium államtitkára szerint a családoknak 2010 előtt még az okozott gondot, hogy évről évre mennyivel növekszik a tankönyvcsomagok ára, most viszont nemcsak könyveket, hanem laptopokat is ingyen biztosítanak a gyermekek számára.

Rétvári Bence tájékoztatása szerint a harmadik éve futó projekt mostani ütemében az ötödik, hatodik és kilencedik évfolyamon tanulókhoz juttatnak el 193 ezer eszközt, és a laptoposztás a következő tanévben is folytatódik. A kiosztásra kerülő Dell, Asus, HP és Lenovo márkájú gépek hároméves garanciával rendelkeznek.

Az államtitkár kiemelte, hogy az okoseszközök világában fontos, hogy a tanárok minél hatékonyabban tudják képezni a gyerekeket, és kevesebb időt kelljen az adminisztrációra fordítaniuk. A digitális eszközökön elérhető interaktív feladatok és multimédiás tartalmak jobban lekötik a gyerekek figyelmét, és segítenek elmélyíteni a tudást.

Rétvári Bence szerint Magyarország az oktatásfejlesztés legnagyobb léptékű időszakát éli, amit a kormány 1400 milliárd forintból 5680 óvoda- és iskolafejlesztéssel támaszt alá.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy januártól 32,2 százalékos pedagógus béremelés indult el Magyarországon, ami jövőre további 21 százalékos emeléssel folytatódik, és négy év alatt összesen 93,5 százalékkal növeli a kormány a pedagógusok fizetését.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a pedagógusok béremeléséhez és a tanulói notebookok kiosztásához az Európai Unió nem járult hozzá, és a magyar gazdaság állapota lehetővé teszi, hogy a kormány költségvetési forrásból gazdálkodja ki ezeknek a költségeit, még háborús és szankciós időszakban is.

Az államtitkár hozzátette, bíznak benne, hogy az EU-s források előbb-utóbb megérkeznek Magyarországra, és sajnálatosnak tartja, hogy a baloldal büszke arra, hogy ha rajtuk múlna, nem érkeznének források az országba.