Izraeli drón lelövése: Hezbollah akciója

Jeruzsálem már hónapok óta folytatja a harcot a Gázai övezetben lévő Hamász, valamint az északi Hezbollah ellen, de nem minden műveletük végződik sikerrel, amint azt a Hezbollah által közzétett felvételek is alátámasztják. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) az elmúlt fél év során készültek fel egy átfogó támadásra Dél-Libanon ellen, amely a Hezbollah mozgalom bázisa. A síita fegyveresek és Teherán közötti szoros kapcsolat miatt felmerült a szárazföldi hadművelet lehetősége is, de ez egyelőre nem valósult meg, azonban az izraeli légierő aktívan részt vesz a konfliktusban.

Az április 14-i iráni drón- és rakétatámadás után Izrael több Hezbollah katonai vezetőt is célba vett. A zsidó állam valószínűleg az Iránnal jó kapcsolatokat ápoló szervezeteket próbálja meggyengíteni, különösen az országhatárok közelében. Irán azonban, bár soha nem volt közelebb az atombomba legyártásához, jelenleg nem végez kulcsfontosságú fejlesztési tevékenységeket, amelyek egy tesztelhető nukleáris fegyver előállításához szükségesek, és változatlanul kitart amellett, hogy nukleáris programja kizárólag polgári célokat szolgál.

A Hezbollah egy felvételt tett közzé, amely szerint sikeresen megsemmisítették az IDF egyik drónját, a Hermes 450-est, amelyet Izrael fejlesztett ki és számos ország haderejében használatos felderítési célokra. Az eszköz hosszú bevetési időtartamra lett tervezve. Az incidensről a Clash Report is beszámolt Twitteren.

Teherán arra számít, hogy a szankciók enyhítésével többet nyerhet, mint egy atombomba megépítésével. Izrael elleni gyűlöletét azonban ez nem csillapította – ezért támogatta a Hezbollah és a Hamász militáns erősítését. Az összecsapások eszkalációja komoly kockázatot jelent az iráni rezsimre is. Elemzők ezzel magyarázzák, hogy az Izrael ellen indított rakéta- és dróntámadás inkább látványos volt, mintsem megsemmisítő hatású.

Irán készen áll a visszavágásra, ha komolyabb izraeli támadás érné – ez a teheráni nukleáris program felgyorsításának üzenete. Teherán azonban „nagy árat fog fizetni a nukleáris fegyverek kifejlesztéséért, ezért nem fogja könnyelműen meghozni a döntést – állítja Kelsey Davenport. Ezt látszik igazolni az iráni elnök is. Ebrahim Raiszi az Izrael elleni támadás után az orosz elnökkel beszélt telefonon, és közölte: csapásai korlátozottak, az iszlám köztársaság nem érdekelt a fegyveres összetűzés eszkalációjában.