Rohamosan terjed a májgyulladást okozó vírus Szlovákiában

Szlovákiában aggodalomra ad okot a fertőző májgyulladás (hepatitis A) terjedése, amely húsvétkor vált széles körben észlelhetővé, és főként óvodásokat, iskolásokat érint.

Kelet-Szlovákiában a hepatitis A vírus egyre több járásban bukkan fel, nemcsak a falvakban, hanem a nagyobb városokban is, például Felsővízközben is azonosítottak fertőzötteket. Az Új Szó információi szerint az év eleje óta már 47 beteget regisztráltak, és a számuk folyamatosan nő. Ingrid Senajová járványügyi szakember szerint a pácienseket az infektológiai osztályon helyezik el.

A szakemberek szerint a megelőzés érdekében a gyermekek beoltása lenne a legjobb megoldás, azonban jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő vakcina az országban. Senajová felhívta a figyelmet arra, hogy a hepatitis A vírus széklettel ürül és érintkezés útján terjed, ezért kiemelten fontos a személyes higiénia, mint például a közös használatú tárgyak, így poharak és cigaretták kerülése.

A vírus lappangási ideje hosszú, akár tizenöt-harminc nap is lehet, és a fertőzés tünetei között szerepel a láz, étvágytalanság, gyengeség, hasi fájdalom, hányás, a has jobb felső részén érzékelhető fájdalom vagy érzékenység, sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság, valamint a szem besárgulása.

A fertőzés terjedésének megakadályozásában kulcsfontosságú az alapos kézmosás, valamint a zöldségek és gyümölcsök alapos, folyóvizes lemosása.