A világ legnagyobb befektetői óriási összegekkel léptek be a tőzsdékre

A globális hedge fundok tőkeáttétele az elmúlt öt év legmagasabb szintjére emelkedett a Goldman Sachs friss adatai alapján, amelyet az amerikai és európai részvények idei első jelentős korrekciójának kihasználására vezethetünk vissza.

A fedezeti alapoknak a bankok által nyújtott tőkeáttétel lehetővé teszi számukra, hogy jelentős hozamokat érjenek el, bár ez egyben a veszteségek növekedésének kockázatát is magában hordozza. A Goldman Sachs szerint a bruttó tőkeáttétel, vagyis a teljes hitelfelvétel a múlt héten 270%-ra nőtt, ami 2,6 százalékpontos emelkedést jelent az előző héthez képest. Különösen azok a hedge fundok, amelyek nem alkalmaznak algoritmusokat és a részvénypiacokra koncentrálnak, növelték a tőkeáttétel szintjét.

A múlt hét szerdán és csütörtökön a hedge fundok három hétnyi shortolás után megkezdték a globális részvények vásárlását, főként az Egyesült Államokban és Európában. A befektetési pozíciók elsősorban a technológiai vállalatokra összpontosultak, miközben a fogyasztói diszkrecionális részvények, például a luxuscikkek és az utazási részvények továbbra is shortolva voltak.

Az S&P 500 index több mint 5%-os esést mutatott a március 28-i csúcshoz képest a múlt héten, ami október óta a legnagyobb visszaesés, míg a legszélesebb európai részvényindex 1,2%-kal csökkent, ami január közepe óta a legnagyobb heti esés.