Új otthonfelújítási támogatás hamarosan elérhető lesz három banknál

A Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank konzorciuma nyerte meg az MFB Pont Plusz lakossági hálózat kialakítására kiírt közbeszerzési eljárást, így június 3-tól elérhetővé válik az új otthonfelújítási program is.

Az MFB közleménye és a Bank360.hu információi alapján sikeresen lezárult a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) által meghirdetett, európai uniós jogszabályoknak megfelelő nyílt közbeszerzési eljárás, amelyet az MFB Pont Plusz lakossági hálózat létrehozására indítottak. A konzorcium, melyet a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank alkot, a 2021-2027-es finanszírozási ciklusban összesen 266 bankfiókban, 134 járásban fogja kínálni a lakossági hitelprogramokat. Az első 128 MFB Pont Plusz május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg az ügyfelek számára.

A közvetítői szerződés aláírására várhatóan áprilisban kerül sor. A lakossági MFB Pont Plusz fiókok megnyitásával teljessé válik az uniós hiteltípusú pénzügyi eszközöket közvetítő hálózat, amely önálló és kombinált hitelprogramokat is kínál majd. A vállalkozásokat kiszolgáló MFB Pontok már felkészültek az első hitelprogram fogadására, melyet az MBH Bank és a Gránit Bank működtet.

A június 3-án induló otthonfelújítási program is az MFB Pont Plusz hálózaton keresztül lesz elérhető a lakosság számára, uniós forrásokból finanszírozva. A 108 milliárd forint keretösszegű program a családi házak energiahatékonyságának javítását célozza, és a támogatott háztartásoknak köszönhetően jelentős energiamegtakarítást eredményező beruházások révén könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sáv alatt. A program keretében az egymilliós önrésszel együtt 7 millió forintos támogatási lehetőségre (ezen belül 2,5-3,5 millió forint közvetlen támogatás és 2,5-3,5 millió forint kamatmentes hitel) lehet majd jelentkezni, amelyet 8 év alatt kell törleszteni.

A támogatásból a következő munkálatokat finanszírozhatják az 1990 előtt épült, gázhálózatra kötött, akár többlakásos családi házak, sorházak tulajdonosai: az épület külső határoló elemeinek hőszigetelése, nyílászárócsere, a használati melegvíz-rendszer korszerűsítése, a fűtésrendszer korszerűsítése magas hatásfokú gázkazánnal, a hozzátartozó kéménybéleléssel és a kapcsolódó hőleadókkal, illetve ezek tetszőleges kombinációja, de a lényeg, hogy a beruházás révén legalább 30 százalékos primer energiamegtakarítást érjenek el az ingatlanon.

Ezen felül, az MBH Bank és az OTP Bank a Visa She’s Next pályázati program keretében különdíjakat is felajánlottak, amelyek célja, hogy támogassák a női vállalkozókat. A program öt magyar női vállalkozó számára teremt lehetőséget, hogy egyenként 2 millió forint összegű támogatásban, valamint egyéves szakmai mentorálásban részesüljenek. A jelentkezés határideje 2024. április 30.

A Visa She’s Next program célja, hogy segítse a helyi női vállalkozók fejlődését, melyhez a vállalkozás igényeihez igazított mentorprogrammal nyújt támogatást a nyerteseknek. A tavalyi évben 383 jelentkező közül került ki az 5 győztes vállalkozás, amelyek fejlesztéséhez a személyre és vállalkozásra szabott mentorprogramok nyújtottak segítséget a 2 000 000 forintos támogatáson felül.

A Visa idén is elindítja a Visa She’s Next pályázati programját Magyarországon, amelynek szakmai lebonyolító partnere az Impact Hub Budapest. A támogatási program két további különdíjat is kínál, amelyeket az MBH Bank és az OTP Bank biztosít. További információk a pályázatról ezen a linken érhetők el.