A Gazprom támogatása és a magyar futball jövője

Az orosz Gazprom, a világ legnagyobb földgázkitermelője lehet a Ferencváros új szponzora, ami jelentős anyagi lehetőségeket nyithat meg a magyar bajnokságban kiemelkedő FTC számára, de kérdéses, hogy ez milyen hatással lesz a nemzetközi porondon.

A Blikk információi szerint a Gazprom, amely korábban az európai futballban is aktív szereplő volt, de az ukrajnai háború miatt a topfutball csapatai kerülik a vállalatot, most a magyar rekordbajnok mögött jelenhet meg. A cég 10 évig volt a Bajnokok Ligája egyik kiemelt partnere, de az ukrajnai invázió miatt megszakadt az együttműködés az UEFA-val és a Schalke 04 csapatával is. A Zenit szentpétervári csapat tulajdonosaként pedig 2022-ben kizárták az orosz csapatokat az európai versenysorozatokból. A Gazprom azonban továbbra is keresi a lehetőséget, hogy visszatérjen a tévéképernyőkre, és ebben a Fradi lehet az ideális partner. A szerb Crvena zvezda esetében már láthattuk a Gazprom-logót a BL-meccseken, annak ellenére, hogy az UEFA-t kritizálták a mezszponzor megtartásáért.

A Gazpromnak korábban is voltak ambíciói a szerb csapaton túl, például a török Besiktas és a horvát Hajduk Split esetében is felmerült a támogatás lehetősége, de ezek nem valósultak meg. A Fradi esetében a támogatás összege a Blikk szerint meghaladhatja a Crvena zvezda által kapott évi 5 millió eurót, de a Groupama Aréna névszponzori szerződésének meghosszabbítása miatt nem valószínű, hogy hasonló összegű támogatást kapna, mint amit a Besiktas kapott volna.

Az MLSZ jelentése alapján az NB I. csapatai átlagosan 3,873 millió euró bevételt szereztek szponzori támogatásokból 2021-ben, és a támogatói bevételek 71 százaléka a főszponzortól származik. A Gazprom támogatása tehát jelentős összeg lenne a magyar bajnokságban, és a Fradi már most is magasan kiemelkedik a mezőnyből. A sportipar számára előnyös lehet egy ilyen nagy külföldi szereplő megjelenése, mivel kevés olyan vállalkozás van Magyarországon, amely képes jelentős üzleti pénzt fektetni a sportba. A Gazprom háborús érintettsége ellenére nincs olyan tiltólistán, ami akadályozná a támogatást, és a sportközgazdász Dénes Ferenc szerint a Fradi számára a Gazprom által nyújtott anyagi lehetőségek bőven kompenzálják az esetleges ellenérzéseket.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium reagált a hírekre, miszerint a Gazprom lehet a Fradi szponzora, és azt nyilatkozták, hogy „Minél több nagy nemzetközi vállalat fektet be a magyar sportba, annál jobb. Ráadásul a Gazprom nem szerepel a szankciós listán”. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormányzat támogatja a potenciális együttműködést, és nem látják veszélyben Magyarország szuverenitását a Gazprom befolyása miatt.

A többi magyar csapat helyzetét nem rontaná érdemben a Gazprom megjelenése, de ha a Mol komolyan gondolja az Újpest felzárkóztatását, akkor több pénzt kell erre szánniuk. A Fradi pénzügyi lehetőségeit közvetlenül és közvetetten is javíthatja egy nagy szponzor, hiszen a rendszeres európai szereplés többi szponzornak is vonzóbbá teheti a támogatást. A Telekom 2022-ben négy évre meghosszabbította az FTC támogatását, így legalább 2026-ig a Fradi szponzora marad. A Fradi a Gazprom esetleges támogatásával kapcsolatban nem kívánt együttműködni a HVG-vel. Az UEFA viszont, bár szakított a Gazprommal a Bajnokok Ligája főszponzoraként, nem zárta ki őket a lehetséges fociszponzorok közül, ami lehetővé tette, hogy a cég neve megjelenjen a mostani BL-sorozatban is a közvetítésekben. A Ferencváros egyelőre nem kommentálta a híreket a Gazprommal való esetleges szponzorációs együttműködésről.