Fordulat a választási esélyekben: Trump helyett Biden lehet a vesztes?

Az NBC News legújabb felmérése szerint az amerikai elnökjelöltségért folyó versenyben Robert F. Kennedy Jr. független jelölt megjelenése érdekes módon inkább Donald Trump republikánus jelölt esélyeit ronthatja, nem pedig Joe Biden demokrata jelöltét.

Az NBC News által közzétett kutatás, amelyet április 12. és 16. között végeztek, azt mutatja, hogy a regisztrált választók körében Donald Trump 46 százalékos, míg Joe Biden 44 százalékos támogatottságot élvez, ami a 3,1 százalékos hibahatáron belül van. Amikor azonban a versenyt ötfősre bővítjük, a helyzet megváltozik: Biden 39 százalékkal átveszi a vezetést, Trump 37 százalékra csökken, míg Robert F. Kennedy Jr. 13 százalékot, Jill Stein zöldpárti jelölt 3 százalékot, és Cornel West független jelölt 2 százalékot ér el.

Ez a változás abból adódik, hogy a Trumpot támogatók 15 százaléka Kennedyre szavazna, ha több jelölt is szerepelne a szavazólapon, míg a Biden-támogatók csak 7 százaléka váltana Kennedyre. A republikánus választók 40 százaléka pozitívan, míg csak 15 százaléka negatívan vélekedik Kennedyről, szemben a demokraták 16 százalékos pozitív és 53 százalékos negatív megítélésével. Ez az eredmény ellentmond a korábbi kutatásoknak, és felveti a kérdést, hogy ez egy kivétel, vagy egy új trend kezdete.

A RealClearPolling által összesített felmérések szerint áprilisban a Biden és Trump közötti különbség szinte végig egy százalékon belül mozgott, ami azt jelenti, hogy 2023 novembere óta nem volt ilyen szoros a verseny a két jelölt között. Jelenleg Trump átlagosan 44,5 százalékon, míg Biden 44,1 százalékon áll, de ötfős versenyben Trump előnye 1,6 százalékra nő (41,9%-40,6%).