A fizikai dolgozók órabére átlépte a kétezer forintos határt

Az idei első negyedévben a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére meghaladta a kétezer forintot, ami jelentős, közel 16 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A Trenkwalder és a Moore Hungary által közzétett információk szerint a fizikai dolgozók átlagos bruttó órabére 2061 forintra emelkedett az idei év első negyedévében, ami 15,9 százalékos növekedést jelent a tavalyi év hasonló időszakában mért 1779 forinthoz képest. A Trenkwalder által feldolgozott adatok csaknem 7 ezer munkavállalót érintenek.

Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója elmondta, hogy a cégek egy része már az előző negyedévben végrehajtotta az esedékes évfordulós béremelést a decemberre előrehozott minimálbéremelés miatt, ennek ellenére az óradíjak további 109 forinttal nőttek az év vége óta. Ez az emelkedés először hozta át a fizikai dolgozók átlagóradíját a 2 ezer forintos szint fölé.

A fizikai dolgozók reálbére az előző év azonos időszakához képest 12 százalékkal nőtt, amit részben a továbbra is fennálló munkaerőhiány magyaráz. A legtöbb régióban az átlagórabérek 1800 és 2000 forint között mozognak, azonban Észak-Magyarországban 1700 forint körüli, míg Közép-Dunántúlon 2200 forint, a fővárosban és Közép-Magyarországon pedig akár 2750 forint is lehet az átlagos órabér.

A Moore Hungary által vizsgált, több mint 60 nemzetközi cég magyarországi leányvállalatánál dolgozó, csaknem 500 középvezető béradatai alapján az 800 ezer és 1,2 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak béremelkedése az első negyedévben átlagosan 10,3 százalék volt.

Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere szerint a 10 százalék feletti bérnövekedés biztosítja a reálbérek újbóli, 6-7 százalékos emelkedését, és alacsony szinten tartja a fluktuációt, hiszen a kilépési forgalom ebben az időszakban 2 százalék alatt maradt. Az országos szinten már több mint 60 ezer főt foglalkoztató üzleti szolgáltatóközpontok (BSC-k) középvezetői esetében a szellemi foglalkozású középvezetői átlagtól is kissé elmaradó, 9,6 százalékos béremelést hajtottak végre az elmúlt év során, ami elegendő volt az aktuálisan szükséges létszámnövelés eléréséhez: míg a kilépési forgalom másfél százalék alá esett, a belépési forgalom százalékos mértéke meghaladta a 8 százalékot is.