Feketeleves: egyes helyeken brutális mértékű a díjemelés

Március és május közötti indulással emelték vagy emelik díjaikat a pénzintézetek, ahol a legtöbb bank már lépett, az Ersténél és az MBH Banknál májustól várható a 10 százalék feletti költségnövekedés.

A tavalyi évben a fogyasztóiár-emelkedés átlagosan 17,6 százalékos volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján, és a bankoknak joga van e mértékű díjemeléshez a lakossági számlacsomagok esetén, de minden díjemelést alaposan meg kell indokolni és a bevezetés előtt legalább 60 nappal be kell jelenteni. Idén a többségük visszafogta magát, ami az ügyfelek számára kedvező.

Az OTP Bank már februárban bejelentette, hogy márciustól 9,9 százalékkal emeli a digitális szolgáltatások díját, a bankkártyák éves díja, a készpénzfelvétel és a fióki tranzakciók ára 17,6 százalékkal növekedett, de több szolgáltatás ingyenes maradt.

Ők léptek áprilistól

A CIB Banknál a bankszámlavezetési díjak kevesebb mint felét érintő emelkedése mellett a napi tranzakciókhoz kapcsolódó díjak 10 százalék alatti mértékben növekedtek. A K&H-nál a számlavezetési díjak körülbelül 5 százalékkal, a betéti- és hitelkártyák költségei 9 százalékkal, míg a készpénzfelvétel és egyéb tranzakciók díja többnyire 17,6 százalékkal emelkedett. A Raiffeisen ügyfelei, akik digitálisan bankolnak, továbbra is ingyenesen használhatják a szolgáltatások többségét, más esetekben az inflációval arányos volt a díjemelkedés. Az UniCredit Banknál sok ingyenes szolgáltatás megmaradt, de április elsejétől a többi szolgáltatás esetén 17,6 százalékkal emelkedtek a díjtételek.

Az Erste és az MBH májustól emel

Az MBH Banknál május elsejétől az inflációval megegyező arányban emelkednek a díjak a lakossági és a vállalati számlacsomagok esetében, kivéve a 2022. áprilisban bevezetett lakossági számlát és a jelenleg értékesített vállalati számlacsomagokat. Az Erste digitális ügyfelei nem tapasztalnak inflációs emelést, más lakossági ügyfélkörök azonban átlagosan 13 százalékos áremelkedést érezhetnek a jövő hónaptól. A Gránit Bank legkeresettebb számlacsomagjainak díja több mint 10 éve nem változott, és idén sem várható emelés.

Ön mennyiért bankol?

Az uniós szabályok értelmében a bankoknak kötelező tájékoztatniuk ügyfeleiket az előző évben levont összegekről, a díjkimutatást az internetbankban vagy levélben találhatják meg, a határidő minden évben január 31. A kimutatás segíthet felülvizsgálni a számlacsomagot, és felismerni, ha túl drágán bankolunk. A jegybank szerint egy átlagos lakossági ügyfél évente 34 800 forintot költ a banknál, ami éves szinten 330 milliárd forintos bevételt jelent a pénzintézeteknek. A költségek a következőképpen oszlanak meg:

  1. Számlavezetési díj: 8 600 Ft (24,7%)
  2. Készpénzfelvétel és -befizetés: 8 300 Ft (23,9%)
  3. Átutalások: 5 900 Ft (16,9%)
  4. Sms: 5 000 Ft (14,4%)
  5. Bankkártya: 4 600 Ft (13,2%)
  6. Egyéb: 2 400 Ft (6,9%)

A 17,6 százalékos éves inflációval számolva most 40 925 forintra nőhet az átlagos bankköltség.

Hogyan tudok spórolni?

A magyarok gyakran nem figyelnek oda a bankolási költségekre, és feleslegesen fizetnek bizonyos szolgáltatásokért. Az sms-értesítések helyett a teljesen ingyenes push-értesítéseket érdemes választani. A papír alapú bankszámlakivonat helyett az ingyenes online kivonatot ajánlott igénybe venni. A készpénzfelvételeket érdemes az ingyenes limit alatt tartani, és az eseti utalási költségek helyett csoportos beszedésre vagy automatikus bankkártyás fizetésre átállni. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bankszámlaválasztó programja segíthet a megfelelő számlacsomag kiválasztásában.