Az Egyesült Államok először vonhatja meg a támogatást az izraeli haderőtől

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette, hogy elutasít minden szankciót az ország hadseregével szemben, válaszul arra a hírre, hogy az Egyesült Államok megfontolhatja az izraeli katonai támogatás csökkentését.

Az izraeli hadsereg a múlt hétvégén légicsapást hajtott végre a Gázai övezet déli részén található Rafah városára, és szárazföldi hadműveletet folytatott Ciszjordániában, amely több civil halálát okozta. Az Axios hírportál értesülései szerint az Egyesült Államok az izraeli Netzah Jehuda zászlóaljat tervezheti büntetni az állítólagos emberi jogi visszaélések miatt Ciszjordániában, ami a jogsértéseket elkövető egységeknek nyújtott segélyek megvonásában nyilvánulhat meg. A BBC információi szerint ez a lépés eddig példátlan lenne Washington részéről.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy a következő napokban kiderül, vajon megszüntethető-e az Izraeli Védelmi Erőknek nyújtott amerikai katonai segély, amennyiben az emberi jogi visszaélések megalapozottnak bizonyulnak.

Netanjahu vasárnapi nyilatkozatában határozottan állította, hogy minden erejével harcolni fog a szankciók ellen. Az izraeli hadsereg szerint a Netzah Jehuda zászlóalj nem sértette meg a nemzetközi jogot, és az izraeli védelmi miniszter felszólította az Egyesült Államokat, hogy vonja vissza a zászlóalj elleni szankciókra vonatkozó szándékát. Gallant védelmi miniszter szerint a világ figyelme most nagyobb mértékben összpontosul az Egyesült Államok és Izrael kapcsolatára, és egy egész katonai egység bírálatának következményei súlyos árnyékot vetnének az izraeli hadsereg cselekedeteire.