Lélfai Koppány: egy ötödik blue chip született a magyar tőzsdén

Az Opus Global vezérigazgatója, Lélfai Koppány a Portfolio-nak adott interjúban kifejtette, hogy a cég története még csak most kezdődik, és a részvényük mára az ötödik blue chip lett a magyar tőzsdén.

Az Opus Global az elmúlt öt évben jelentős növekedésen ment keresztül, számos vállalatot felvásárolva különböző iparágakban. Lélfai Koppány elmondása szerint a cégcsoport már nem hasonlítható a mindent felfaló kisgömböchöz, hanem tudatos stratégia és tervezés eredményeként alakult ki a jelenlegi portfólió. A cél egy válságálló csoport létrehozása volt, amely a megcélzott üzletágakban meghatározó szereplő. A cégvezető szerint most a konszolidáció időszakába lépnek, ahol a hatékonyság növelése és a szinergiák kiaknázása a fő cél. Példaként említette a Viresol és a Kall Ingredients cégeket, ahol a menedzsment összevonásával értek el hatékonyabb működést. Az energetikai szektorban is hasonló lépéseket tettek. A különböző iparágak közötti szorosabb kapcsolat jelenleg nem cél, a szinergiákat az egyes üzletágakon belül képzelik el.

Az Opus Global 2023-as éves számai rekordokat döntöttek, a bevétel, az EBITDA és az adózott eredmény tekintetében is. A piaci körülmények ellenére, mint az alapanyagárak növekedése, a munkaerőhiány és a magas infláció, a cég sikeresen növelte bevételeit és profitját, amely a 2023-as évben történelmi csúcsot jelentő 45 milliárd forintos nettó eredménnyel és 686 milliárd forintos árbevétellel zárult. Az energetikai divízióban azonban romló eredményességről számoltak be, amit egyedi tételek okoztak, de 2024-re pozitív hatásokat várnak. A készpénzállomány növekedése a sikeres évet tükrözi, és a cégcsoport a készpénzállomány egy részét előre lekötött projektek finanszírozására használja, valamint osztalékfizetésre és sajátrészvény-visszavásárlásra is tervezik felhasználni.

A 2023-as év a turizmus számára fordulópontot jelentett, és a cégcsoport a 2024-es évre is jó eredményeket vár. Az élelmiszeriparban a termékpaletta bővítése és a kapacitáskihasználtság optimalizálása, az építőiparban a folyamatban lévő projektek, az energetikában pedig a stabil nyereségesség a fő célkitűzések. Lélfai Koppány szerint a turizmus világában a nyereséges tendencia folytatódik 2024-ben is, és az építőipar eddig is húzóágazat volt, és 2024-ben is az lesz a folyamatban lévő projektek alapján. A cégcsoport a 2026-ig tartó konszolidációs időszakra organikus növekedést tervez, a 2024-re tervezett 94 milliárdos EBITDA szintet szeretnék folyamatosan emelni. A konszolidációs időszakban a működési tartalékok kihasználásával és a hatékonyság növelésével kívánják elérni a profitnövekedést.

A cégcsoport a portfóliótisztítás során nyitott arra, hogy bizonyos cégeket összevonjon, értékesítsen vagy akár új befektetéseket is végezzen, ha az hozzájárul a stratégiai célok eléréséhez. A 2026 utáni időszakban újraindulhat az expanzió, és az Opus egy ötödik üzletág kiépítését tervezi, amelynek célja a csoport további erősítése és jövedelmezőségének növelése. A földrajzi diverzifikáció is fontos szempont, így a Balkántól a Baltikumig terjedő régióban is keresgélhetnek. Az osztalékfizetés és a sajátrészvény-vásárlás a részvényesi értékteremtés szolgálatában áll, és a cégcsoport a 2027 utáni időszakban is folytatni kívánja ezeket a programokat, amennyiben a piaci körülmények és az új üzleti lehetőségek ezt lehetővé teszik.

Az Opus Global 247 milliárd forintnyi készpénzállománnyal zárta a 2023-as évet, amely alapot ad a további akvizíciókhoz. A felvásárlások finanszírozásánál a cégcsoport a készpénz mellett külső forrásokat is igénybe vehet, és a megfelelő tartalékképzés és készpénzteremtő-képesség fenntartása kiemelt fontosságú. A részvényárfolyam jelenlegi szintje alacsonyabb, mint a történelmi csúcs, de a cégvezető szerint a befektetői bizalom visszaszerzése és a fundamentumok megfelelő tükröződése az árfolyamokban hosszú távon emelkedést eredményezhet. Az Opus Global vezérigazgatója szerint az Opus sztori még csak most kezdődik, és a vállalat készpénzállománya 40 százalékkal nőtt egy év alatt, mely kellő stabilitást és rugalmasságot ad a cégcsoportnak.