Új lakossági állampapírok az osztrák piacon

Ausztria új kötvényprogramot indított a lakossági befektetők számára, válaszul a megtakarítók növekvő keresletére Európában, beleértve a zöld kötvényeket is.

Ausztria bejelentette, hogy hétfőtől új kötvényprogramot indítanak a lakossági befektetők számára, amely különböző futamidővel rendelkező állampapírokat kínál, kezdve az egy hónapos lejárattól egészen a 10 évesig, a minimális befektetési összeg pedig 100 eurótól indul.

Az újítás keretében Ausztria zöld kötvényeket is kínál, amelyekből származó bevételek környezetbarát projekteket, például a fenntartható energiarendszer fejlesztését finanszírozzák. A zöld kötvények futamideje hat hónap vagy négy év lehet, ezzel Ausztria az első állam, amely ilyen típusú értékpapírokat ajánl magánbefektetőknek euróban.

Európában az utóbbi időben jelentősen megnőtt a lakossági kereslet az államkötvények iránt, mivel a megtakarítók magasabb hozamokat kerestek a banki betétekhez képest, amelyek nem tudták tartani a lépést az Európai Központi Bank kamatemeléseinek hatására megugró piaci hozamokkal.

Az osztrák állampapírok folyamatosan vásárolhatók lesznek közvetlenül az osztrák államkincstártól, fix kamatozásúak, melynek mértékét naponta frissítik. A kamatok a rövidebb futamidejű kötvények esetében magasabbak, az egy hónapos kötvény esetében 3,50%-os, míg a 10 éves lejáratú kötvény 2,50%-os kamatot kínál.

Összehasonlításképpen, Magyarországon a lakosság számára kínált Euró Magyar Állampapír kamata jelenleg évi 3,94%, amely háromhavonta változik az EURIBOR függvényében.