Amszterdam korlátozza az új szállodák építését

Amszterdam városvezetése szerdai döntésével korlátozza az új szállodák építését, hogy megőrizze a város élhetőségét a lakók és a turisták számára.

A holland fővárosban, Amszterdamban a helyi vezetés úgy határozott, hogy a jövőben csak abban az esetben adnak engedélyt új szálloda építésére, ha az nem eredményez több szálláshely létrejöttét a városban. A döntés hátterében a tömegturizmus okozta problémák állnak, amelyek miatt az amszterdami lakosok már évek óta küzdenek a turisták által okozott zavarok ellen.

A városban 2023-ban több mint 20 millió turista fordult meg, ami jelentős nyomást helyezett a helyi közösségre és infrastruktúrára. A városvezetés szerint a cél az, hogy Amszterdam élhető maradjon mind a lakók, mind a látogatók számára, ezért a túlturizmus megakadályozása érdekében nem engedélyeznek több új szállodát, és évente legfeljebb húszmillió szállodai vendégéjszakát tűznek ki célul.

Az új szabályozás értelmében csak akkor jöhet létre új szálloda, ha egy másik bezár, így az alvóhelyek száma nem nő, továbbá az új szálloda fenntarthatóbb működést kell, hogy garantáljon. Azok a szállodaprojektek, amelyek már korábban megkapták az építési engedélyt, nem érintettek a korlátozások által.

Amszterdam városvezetése aktívan törekszik a turisták számának korlátozására, különös tekintettel a piros lámpás negyedben tapasztalható szex- és kábítószer-turizmus visszaszorítására.