A technológiai óriások gyorsjelentései és a tőzsdei korrekció

Már megindult a régen várt korrekció a tőzsdéken, és a nagy technológiai vállalatok, köztük az Alphabet és a Meta Platforms gyorsjelentései dönthetik el, hogy ez a korrekció enyhe lefolyású lesz-e, vagy pánikszerű eladási hullámban csap át. A részvénypiac néhány legnagyobb technológiai és növekedésorientált vállalatának gyorsjelentése fontos teszt lehet a tőzsdéknek, ahol a kamatcsökkentési várakozások gyengülése és a közel-keleti konfliktus eszkalálódása miatt amúgy is korrekció indult.

A Tesla, a Meta Platforms (korábban Facebook), a Google-anyavállalat Alphabet és a Microsoft egyaránt jövő héten teszi közzé negyedéves adatait. Ezek a cégek a "Csodálatos Hetek" csoportjának tagjai, amelyek az amerikai tőzsde legnagyobb kapitalizációjú vállalatai közé tartoznak, és az elmúlt másfél évben jelentős mértékben, 40 százalékot meghaladóan hajtották az S&P 500-as index emelkedését.

Ezen vállalatok piaci teljesítménye kiemelten fontos a befektetők számára, mivel domináns pozíciót töltenek be iparágaikban, és nagy súlyuk miatt befolyásolják az irányadó indexeket, mint például az S&P 500. A Bank of America legutóbbi alapkezelői felmérésében a szakértők ezen részvények tartását említették a legtöbb befektető által választott pozíciónak.

A korrekcióban szerepet játszott az is, hogy a tőzsdén hónapok óta tartó emelkedés drágává tette az indexet historikus összehasonlításban is, és az emelkedő államkötvényhozamok nyomást gyakorolnak a részvények értékelésére. Ha a vállalati eredmények nem érik el a várt szintet, az további nyomást gyakorolhat a piacra.

A "Csodálatos Hetek" részvényeinek teljesítménye idén már eltérő volt. A Tesla például már túl van egy 40 százalékos zuhanáson, míg a Meta Platforms idén 40 százalékot meghaladó mértékben drágult. Az Alphabet és a Microsoft idei nyeresége 12, illetve 7,5 százalék volt. Az Nvidia, amely a mesterséges intelligenciák működtetéséhez szükséges chipek iránti kereslet miatt 70 százalékkal emelkedett, május 22-én teszi közzé adatait, de részvényei már megszenvedték a pénteken beinduló eladási hullámot.

A hét "csodálatosból" hat - a Tesla kivételével - várhatóan együttesen 42,1 százalékos nyereségnövekedést ér el az első negyedévben a UBS stratégáinak előrejelzése szerint. A JPMorgan elemzői szerint az S&P 500 kosarában szereplő többi cég összesített profitja az előző négy negyedévben csökkent éves összehasonlításban, ami a nagyok fontosságát jelzi a piac számára. Az LSEG konszenzusa szerint az összesített profitnövekedés 9 százalékos lehet, ami támaszt adhat a piacnak.

A korrekció ellenére az index árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa még mindig 20 körüli, ami jóval a 15 körüli historikus átlag felett van. Az S&P 500-as index grafikonján az elmúlt hetek korrekcióját követően még bőven van tér lefelé. A legfontosabb támasz a 2022 októberében elindult trend szempontjából a mostaninál jóval lejjebb, 4680 pont körül, a január elején beállított lokális mélypont szintjén található. Ezt a szintet nem szabad lefelé áttörnie szignifikánsan az indexnek ahhoz, hogy a ciklikus emelkedő trend életben maradjon.

A gyorsjelentési szezon egyik legsűrűbb hetében a befektetők figyelme különösen a nagy technológiai vállalatokra irányul, amelyek részvényei alulteljesítővé váltak a piaccal szemben. Hétfőn még csak elszórtan érkezik 1-2 jelentés, de kedden már olyan nagyágyúk jelentenek, mint a Tesla és a PepsiCo. Szerdán a Meta Platforms és a Boeing, csütörtökön pedig az Alphabet, a Microsoft és az Intel teszi közzé adatait, Európában pedig az Airbus és a német és francia bankok jelentenek. Pénteken az energiacégek, köztük a TotalEnergies, az ExxonMobil és a Chevron jelentései kerülnek fókuszba.

A Yahoo Finance jelentése szerint a befektetők a vártál jobb számokat a szokottnál kevésbé díjazzák, míg a vártnál rosszabb számokért keményen megbüntetik a részvényeket. Az elemzői várakozásokat felülmúló vállalatok részvényei átlagban csak 0,8 százalékkal emelkedtek a jelentés utáni első kereskedési napon, szemben az elmúlt évek 0,9 százalékos átlagával. Azok a vállalatok viszont, amelyek alulmúlták az elemzői árbevétel- és profitvárakozásokat, átlagosan 5,8 százalékot estek a következő kereskedési napon, szemben az elmúlt öt év 3,1 százalékos átlagával.

A Meta, a Microsoft és az Alphabet gyorsjelentése különösen fontos lesz, mivel ezek a vállalatoktól nagy profitnövekedést vár a piac: a Meta több mint 96 százalékos, az Alphabet több mint 30 százalékos, míg a Microsoft közel 16 százalékos eredménynövekedésről számolhat be. A Goldman Sachs szerint az S&P 500 10 legnagyobb cégének profitja várhatóan 32 százalékkal növekszik ebben a negyedévben, szemben az indexben szereplő többi 490 cég előrejelzett 4 százalékos profitcsökkenésével. Éppen ezért ezen vállalatok teljesítménye döntő lesz a piac jövőbeli irányát illetően.