Féléves mélypontról korrigál a forint

Múlt hét pénteken az izraeli válaszcsapás hírére nagyobb gyengüléssel indult a nap a forint piacán, a dollárral szemben pedig több mint féléves mélyponton is állt már a jegyzés. A kezdeti ijedtséget követően azonban gyorsan vissza tudott erősödni a forint, ez az erősödés pedig hétfő reggel is folytatódik.

A közel-keleti események hatására pénteken az EUR/HUF jegyzése egészen a 396-os szintig emelkedett, de a forint hamar magára talált, és hétfő reggelre már a 394,25-ös szinten stabilizálódott az euróval szemben.

Az amerikai dollárral szembeni jegyzés is hasonló tendenciát mutatott: a pénteki események hatására rövid időre a 373-as szintet is áttörte, amire legutóbb tavaly október elején volt példa. Azonban a piaci hangulat erősödésével a dollárhoz képest is jelentősen képes volt visszakorrigálni a forint, jelenleg a 369,7-es szinten áll a jegyzés.

Az euró-dollár árfolyamában is nagyobb kilengéseket figyelhettünk meg pénteken, de a dollár negatív irányú korrekciója folytatódott, így a kurzus jelenleg az 1,0665-ös szinten áll.

A gazdasági események terén idehaza először a keddi MNB kamatdöntésre figyelhetünk, majd pénteken az S&P Global Ratings ismerteti Magyarország új adósbesorolását. A tengerentúlon az első negyedéves amerikai GDP-adat érkezik, valamint a Federal Reserve által figyelt PCE-inflációs mutató márciusi számait is közzéteszik, amelyek mindegyike nyomást gyakorolhat a forintra.