A részvénypiac húzóágazatának összeomlása

Az amerikai részvénypiacot a múlt héten nem a geopolitikai feszültségek, hanem egy Hollandiából érkező hír rázta meg, amely szerint az ASML chipszektor vállalat jelentős megrendelésállomány-csökkenést jelentett be, ami dominóeffektust indított el a félvezető részvények piacán.

A mesterséges intelligencia sztori egyik legfontosabb szektora a félvezetőké volt az elmúlt években. Az SMH tickerrel jelzett félvezető ETF 2023-ban 73 százalékot emelkedett, ami kiemelkedő teljesítményt jelentett a Nasdaq-100 index 54 százalékos és az S&P 500 index 24 százalékos növekedéséhez képest. Az idei évben a március 8-i csúcson az ETF további 37 százalékos emelkedést ért el, ám április 19-re már csak 14 százalék maradt meg ebből. Az április 15. és 19. közötti 9,7 százalékos heti esés különösen csúnya gyertyát hagyott a grafikonon. Ez a zuhanás a szektor hathetes tetőzési folyamatának utolsó eseménye volt.

A márciusi és áprilisi események példátlan folyamatot jelentettek, amelyek a korábbi mániákus emelkedések végjátékát idézték. Március 8-án a chipszektor emelkedése kifulladt, ami a technológiai szektor és a mesterséges intelligencia történetének emelkedését is megállította. Az Intel és az AMD példáján keresztül látható, hogy milyen mértékű leolvadás következett be a szektorban. Az Nvidia viszont már 2023-ban bizonyította, hogy képes volt dollártízmilliárdos profitot realizálni a mesterségesintelligencia-fejlesztések beruházási boomjából.

A március 8-i csúcsok után a félvezető részvények teljesítményében éles kettéválás következett be. Az ígéretrészvények esetében olyan esések következtek be, mintha medvepiacon lettünk volna. Az Intel és az AMD teljesítményében is éles szétválás figyelhető meg, az Intel 20 százalék körüli mértékben zuhant, míg az AMD öt hét alatt körülbelül 25 százalékot esett.

A múlt hét végén egy tökéletes vihar érkezett a piacra, ami a chipszektor tagjait dominóként döntötte le. Az ASML gyorsjelentésében a vártnál jóval kevesebb megrendelésállományról számolt be, ami hidegzuhanyként érte a befektetőket. A technikailag már sérült félvezetőrészvény grafikonok nem bírták el ezt a rossz hírt, és a túlpozicionált állapotban lévő piacot keresztbe kapta ez a hír.

A múlt hét végére a Nasdaq-100 index március végi 9 százalék feletti idei pluszából mindössze 1,3 százalék maradt. A technológiai szektor a következő hónapokban legjobb esetben is csak oldalazásra lehet képes. A legnagyobb kérdés az, hogy folytatódhat-e a bikapiac technológiai támogatás nélkül.