Magyarországon 200 ezren rendelkeznek vagy kereskednek kriptoeszközzel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérést végez a magyarországi kriptopiaci szereplők körében, hogy megismerje, hány gazdasági társaság tervezi kriptoeszközök nyilvános felajánlását vagy stablecoinok kibocsátását. Magyarországon körülbelül 200 ezer ügyfél rendelkezik vagy kereskedik kriptoeszközzel, és a hazai szabályozás biztonságosabbá teheti ezt a tevékenységet.

A jegybank a kriptoeszköz-szolgáltatók engedélyezéséről és felügyeléséről szóló uniós és magyarországi jogszabályok elfogadásával párhuzamosan kívánja felmérni a piaci szereplők szándékait. A kérdőíves felmérés során azt vizsgálják, hogy hány gazdasági társaság kíván a közeljövőben kriptoeszközöket felajánlani vagy stablecoinokat kibocsátani, illetve kriptoeszköz-szolgáltatóként működni.

A magyar pénzügyi felügyelet célja, hogy áttekintse a már felügyelt és a még felügyelet alá nem tartozó intézmények kriptoeszközökkel kapcsolatos terveit, valamint azoknak az európai uniós rendeletnek (MiCA) való megfelelését. Az MNB a kapott eredményeket a kriptoeszközök felügyelésével kapcsolatos gyakorlatának fejlesztésére is felhasználja.

A MiCA-rendelet végrehajtásával és az érintett piaci szereplők felügyeletével a jegybankot a jogalkotó bízta meg. A MiCA stablecoinokra vonatkozó részei 2023. június 30-tól, egyéb előírásai pedig 2024. december 30-tól lesznek alkalmazandók.

Az uniós szabályozás keretében a pénzátutalásokat és egyes kriptoeszköz-átruházásokat kísérő adatokról szóló módosított rendelet (FTR) is életbe lépett, amely lehetővé teszi a kriptoeszközök átutalásának nyomon követését a pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás megelőzése érdekében. Ez a szabályozás megfelel a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem nemzetközi standardjait meghatározó kormányközi szervezet (FATF) elvárásainak is.

A MiCA és az FTR révén Európa-szerte felügyelt, szabályozott keretek között működő nemzeti kriptopiacok alakulhatnak ki. Magyarországon is új lehetőséget jelent a kriptoeszközök piacáról szóló, várhatóan június 30-án életbe lépő hazai törvény elfogadásával. Az MNB megtette a szükséges szervezetfejlesztési lépéseket az új felügyelési feladatok ellátása érdekében.

A kriptoeszköz-szolgáltatóknak a jövőben magyarországi székhellyel, Magyarország felé nem pusztán határon átnyúló piaci szereplőként válik lehetségessé a működés. Az előzetes adatok szerint már jelenleg is mintegy 200 ezer lakossági ügyfél veszi igénybe a kriptopiacok szereplőinek szolgáltatásait, és több hazai székhelyű kriptoeszköz-szolgáltató érdeklődik a magyarországi felügyeleti engedélyezés és a hazai székhelyű működés lehetősége iránt.