Tartós álláskeresők támogatása

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint a tartósan álláskeresők munkaerőpiaci reintegrációját elősegítő pályázat hétfőn indult el, amely 1,7 milliárd forintos hazai forrásból finanszírozott.

A program célja, hogy a vállalkozások munkaerőigényét kielégítse, miközben a tartósan álláskeresők hosszú távú elhelyezkedését támogatja, és ezzel egyidejűleg a foglalkoztatás növelését is szolgálja. A sikeres pályázók három hónapig kipróbálhatják magukat a választott álláshelyen. A támogatásra azok a munkáltatók pályázhatnak, akik legalább öt súlyosan hátrányos helyzetű álláskereső számára biztosítanak álláshelyet. Súlyosan hátrányos helyzetűnek minősülnek azok, akik legalább 24 hónapja regisztrált álláskeresők, vagy 12 hónapja regisztráltak és valamelyik következő feltételnek megfelelnek: 24 év alattiak, középfokú végzettséggel vagy szakmai képesítéssel nem rendelkezők, 50 éven felüliek, egyedülálló eltartottat nevelő felnőttek, vagy etnikai kisebbséghez tartozók.

A támogatás keretében a munkáltatók három hónapon keresztül akár 100 százalékos bértámogatást is igényelhetnek, ami 6 órás munkaidő esetén havi maximum 200 ezer forintot jelent. A munkavállalók ezen időszak alatt további ösztönző juttatásban is részesülhetnek, melynek havi összege 53 ezer forint. Amennyiben az álláskeresők megfelelnek a munkaadó elvárásainak, úgy további fél évig kaphatnak bértámogatást, de ebben az esetben az intenzitás maximum 50 százalékra csökken, a támogatás összege pedig továbbra is legfeljebb havi 200 ezer forint marad.

A munkavállalók a támogatott időszak után további három hónapig részesülhetnek munkában maradást segítő juttatásban, melynek összege a minimálbér 25 százaléka, azaz havi 67 ezer forint. Egy év alatt álláskeresőnként összesen 1,8 millió forint bértámogatás vehető igénybe, míg a bér mellett további 760 ezer forint juttatás is járhat az egyénnek.

A vállalkozások nem csak a munkavállalók bérére, hanem a munkaerő felmérésében és fejlesztésében, valamint a munkában maradás elősegítésében közreműködő szakemberek, azaz mentorok bérköltségeire is igényelhetnek támogatást. A pilot program lebonyolítását az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság végzi, a részletes információk a honlapjukon érhetők el.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kiemelte, hogy a kormány célja, hogy „2024-ben újraindítsa, majd jövőre tovább emelje a gazdasági növekedést, így évről évre haladva, folyamatosan felzárkózzunk és elérjük az EU-fejlettségi átlag 90 százalékát, a foglalkoztatási rátát pedig 85 százalékra emeljük. Ezen célokat szolgálja a most elindult pilot program is”.