Megkerülik a szlovákok a Fico-kormányt, lőszerekre gyűjtenek pénzt Ukrajnának

Mivel az oroszbarátnak tartott Robert Fico megtagadta a fegyverek szállítását Ukrajnának, mintegy 46 ezer adományozó már közel 2,9 millió eurót gyűjtött össze, hogy a világpiacon tüzérségi lőszert vásároljon a frontra egy speciális program keretén belül – számol be a Politico.

Lucia Stasselová, pozsonyi önkormányzati képviselő, aki részt vett a Lőszert Ukrajnának közösségi finanszírozási kezdeményezés elindításában, elmondta, hogy az első cél 1 millió euró volt, ami nagy feladatnak tűnt, de a szlovákok szolidaritása láttán mernek ennél is nagyobbat álmodni.

Az év elején, amikor az ukrán ellentámadás megrekedt és az oroszok fölénybe kerültek a tüzérség terén, az amerikai segélyek pedig akadoztak a washingtoni politika miatt, a cseh kormány létrehozott egy platformot, hogy a szövetséges országok adományait összegyűjtsék. Ezzel az volt a cél, hogy elkerüljék egyes országok, például Franciaország bírálatát, amelyek csak állami pénzt akartak felhasználni ilyen célból. Időközben több ország, köztük Németország, Belgium, Kanada és Norvégia is csatlakozott a cseh programhoz, ami inspirálta a pozsonyi politikusokat és adományozókat a közösségi finanszírozás elindítására.

A Lőszer Ukrajnáért csoport honlapján azt írják, nem fogadják el, hogy megtagadják a segélynyújtást egy háború sújtotta szomszédtól, és tételesen felsorolják az adományokat. Iparági szakértők szerint egy lövedék ára 3500 euró, így a kampány már több mint 800 egység költségét fedezi. Az átlagos hozzájárulás 62 euró, és a terv az, hogy az adományozókat rávegyék a rendszeres támogatásra.

Szlovénia 1 millió eurót, Lettország 7 millió eurót ígért, míg Svédország 30 millió eurót fizetett be a cseh programnak.