Hamarosan nyitnak a strandok, meglepetések érhetik a látogatókat

A Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója, Borosné Szűts Ildikó az Economxnak adott interjúban beszélt a strandnyitásokról, jegyárakról és a fürdők gazdasági helyzetéről.

A strandnyitás mindig nagy kérdés a BGyH Zrt.-nél. Hagyományosan május elseje volt a szezon kezdete, de a Covid után az időjáráshoz kell igazodniuk. A Palatinuson már április elejétől nyitva van a kültéri Margaréta-medence. A tavaszi jó időnek köszönhetően húsvétkor kiemelt forgalmat bonyolítottak le, a Széchenyi fürdőben egy nap alatt több mint 6 ezer vendég jelent meg.

A jegyárakat az év elején átlagosan 6 és 10 százalék között emelték, a Palatinuson pedig 10-12 százalékos emelés várható, ha megnyitják a teljes kültéri strandot. A csatorna- és vízdíjemelés miatt további 100-200 forintos jegyáremelés lehet a strandidőszakban.

A BGyH Zrt. a tervezettnél jobb gazdasági eredményeket ért el tavaly, mintegy 22,8 milliárd forintos eredménnyel és közel 5,4 milliárd forintos profittal. A turizmus visszatérése is hozzájárult ehhez. A vendégszám növekedésére nem számítanak, inkább a szolgáltatások minőségében és rendezvényekben gondolkodnak.

A Fővárosi Közgyűlés 5 milliárd forintos osztalékról döntött, amelyet ütemezetten kell kifizetniük. A Széchenyi Gyógyfürdő komoly felújításon esik át, a Rác fürdő rekonstrukciójára közbeszerzési pályázatot írtak ki, és a Gellért fürdő felújítását is tervezik. A Palatinuson a hullámgép és a hullámmedence, Pesterzsébeten egy külső büfé, a Dandár Gyógyfürdőben a belső medenceteret és a Rudasban a tetőfelújítás utolsó üteme kerül sorra.

A Rác fürdő várhatóan jövő nyár végén nyithat meg újra, a Király fürdő jelenleg zárva van és a szezonban nem nyit ki. A leglátogatottabb fürdőik közé tartozik a Széchenyi, a Gellért, a Lukács és a Rudas, valamint a strandok közül a Paskál, a Csillaghegyi és a Palatinus.

A Széchenyi Gyógyfürdőben minden szombaton, a Rudasban pénteken és szombaton van éjszakai fürdőzés, Pesterzsébeten Night Edition rendezvényeket tartanak. A Széchenyi fürdőben CineSpa mozifilmvetítések lesznek, a Palatinus strandnyitójára június 15-én egy sztárfellépővel készülnek, és lesz fürdők éjszakája is.

Jelenleg nincsenek időkorlátok a fürdőkben, de a nemzetközi trendeket figyelembe véve elképzelhető, hogy a jövőben bevezetik őket. A Zsigmondy Klubkártyával rendelkező belföldi vendégek száma meghaladta a 22 ezret, akiknek több mint 60 százalékos kedvezményt tudnak nyújtani.

A munkaerőhiány ellenére a BGyH Zrt. jól áll, 1100 állandó munkatársuk van, és a szezonra további kétszáz munkavállalót vesznek fel. A legnagyobb hiány a takarítói és éjszakai takarítói munkavállalói körben van, de a medenceőrök toborzása is elindult. Az elmúlt három évben jelentős béremelést hajtottak végre, a havi bruttó átlagkereset 605.337 forint volt, plusz juttatásokkal.

Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. által üzemeltetett egységek:

  • Széchenyi Gyógyfürdő és Uszoda
  • Szt. Gellért Gyógyfürdő és Uszoda
  • Király Gyógyfürdő
  • Rác Fürdő
  • Rudas Gyógyfürdő és Uszoda
  • Szt. Lukács Gyógyfürdő és Uszoda
  • Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő és Székely Éva Uszoda
  • Dandár Gyógyfürdő
  • Palatinus Gyógy-, Strand- és Hullámfürdő
  • Paskál Gyógy- és Strandfürdő
  • Pesterzsébeti Jódos-Sós Gyógy- és Strandfürdő
  • Pünkösdfürdői Strand
  • Római Strandfürdő