Külföldi nyaralások ára emelkedhet

A tavalyihoz képest 5-10 százalékkal magasabb árakra számíthatnak azok, akik külföldön szeretnének nyaralni, de a magyarok továbbra is szívesen utaznak külföldre. Csobota-Kis Árpád, turisztikai szakértő, rendezvényszervező és szállodaigazgató a Blikknek nyilatkozva beszélt az áremelkedés okairól, a kedvelt úticélokról és a spórolási lehetőségekről.

Az éves áremelkedés mértéke általában 5-10 százalék között mozog, ami a szakértő szerint normálisnak tekinthető. A szervezett utazások esetében az árakat gyakran egy évvel előre rögzítik, és ha nem történik jelentős árdrágító esemény, akkor az árfolyamingadozások miatt 10-20 százalékos felárat szoktak felszámítani.

A magyarok körében az autóval és repülővel elérhető úticélok közül Horvátország, Olaszország és Albánia az autós úti célok közül kiemelkedő, míg a repülővel elérhető helyek között a görög, spanyol és török városok a legnépszerűbbek a nyári időszakban.

A szakértő szerint bizonyos országokba jelenleg nem tanácsos utazni, különösen az észak-afrikai régióba, ahol magasabb a terrorcselekmények kockázata, ide sorolható Tunézia, Egyiptom és Marokkó, valamint a Közel-Kelet is kerülendő célpontnak számít.

A nyaralás költségeit tekintve a legnagyobb kiadást az étkezés jelenti, de jelentős összegeket lehet megtakarítani, ha olyan szálláshelyet választunk, ahol saját konyha áll rendelkezésre. Ezzel a módszerrel, bevásárlással és főzéssel csökkenthetőek a kiadások.

A kedvező árak elcsípéséhez már nem elegendő korán foglalni, inkább ajánlott különböző gyűjtőoldalakat böngészni és utazási irodák hírleveleire feliratkozni.